Hållbarhetsdag vid YA 23.09.2020

Publicerad av NFO .

YA arrangerar 23.09.2020 en hållbarhetsdag. Dagen riktar sig till våra studerande och vår personal, och kommer också att vara öppen för allmänheten. Vi kommer att ha program vid våra enheter i Närpes, Jakobstad och vid Campus Kungsgården i Gamla Vasa.

Programinnehållet styrs av de utbildningsområden som finns på varje ort. Målsättningen är att visa inspirerande exempel på hållbarhet och cirkulär ekonomi genom att bjuda på föreläsningar, pop-up utställningar och försäljningar. Många av föreläsningarna kommer att streamas från Campus Kungsgården till enheterna i Närpes och i Jakobstad.

Till Campus Kungsgården (streaming till Närpes och Jakobstad) kommer Wärtsilä och Wasaline för att berätta om den nya LNG-färjan över Kvarken. Från Westenergy och Vasa elektriska föreläser man om värmelagringsprojektet på Vasklot och karbonbindningsprojekt. Vasek representeras med information om CERM - Näringslivets färdplan för cirkulär ekonomi i Österbotten. Neotide informerar om uppdraget att utveckla ett system för att underlätta spårningen av covid-19 smitta. Omställning Österbotten finns på plats, likaså Marthaförbundet. Vid enheterna ordnas utöver detta många andra intressanta föreläsningar.

En paneldebatt kommer också att arrangeras i Campus Kungsgården. Tema för debatten är ”Hållbarhet i Österbotten 2025”. I paneldebatten medverkar riksdagsledamot Anders Norrback, specialsakkunnig på Finlands Kommunförbund med fokus på miljöfrågor och hållbar utveckling Christina Gestrin, Vasa elektriskas VD Stefan Damlin, landskapsdirektör Kaj Suomela från Österbottens förbund och vice ordförande i Finlands Röda Kors styrelse, kaplan Ann-Mari Audas-Willman.  

I skolans utrymmen genomförs pop-up aktiviteter där lokala företag och organisationer kommer att förevisa sin verksamhet och eventuellt sälja sina produkter. YAs branscher ger exempel på hur hållbarhet och cirkulär ekonomi redan nu ingår i yrkesutbildningen.

Hållbarhetsdagen genomförs i samarbete med 4H-projektet Spektrum och sammanfaller med Spektrums hållbarhetsvecka (https://hallbarhetsveckan.fi/).

Arrangörerna hoppas att covid-19 pandemin inte kommer att inverka negativt på genomförandet av hållbarhetsdagen, men förbehåller sig rätten till eventuella ändringar i programmet som följd av myndigheternas beslut. 


ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS