Åtgärder med anledning av förändrade läget med covid-19

Publicerad av Maria Nystrand .

Antalet smittade i covid-19 har ökat markant de senaste dagarna i Österbotten. Därav har Vasa sjukvårdsdistrikt gått ut med en stark rekommendation om att alla skall använda andningsskydd i offentliga utrymmen och utanför hemmet. Inom andra stadiets utbildningar skall andningsskydd användas om ett tillräckligt säkerhetsavstånd på 1-2 m inte kan tryggas i lärsituationen. Nu ikväll har även rekommendationen att andra stadiet, yrkeshögskolor och högskolor i Vasa skall övergå till distansundervisning i två veckor.

Det här innebär att enheten i Vasa övergår till distansundervisning från och med imorgon 5.10. Distanslärandet pågår till utgången av vecka 42. Internatet i Vasa stängs även till slutet av vecka 42. Nytt besked ges i slutet av vecka 42. Ansvariga handledare och respektive lärare kommer att kontakta sina studerande för att ge instruktioner för distanslärandet.

Övriga enheter går in för en hybridmodell, så att en del av lärandet sker på distans via Teams kombinerat med närundervisning i mindre grupper. Närundervisningen i mindre grupp sker alternativt förmiddag eller eftermiddag eller på vecka-vecka bas eller på något annat sätt, såsom det bäst lämpar sig för respektive bransch.

I tillägg till rekommendationen om andningsskydd gäller fortsättningsvis råden om att hålla god handhygien och avstånd etc.

Rekommendationen om andningsskydd tillämpas inom undervisningen på Yrkesakademin i Österbotten enligt följande:

  • Andningsskydd används alltid då man vistas i gemensamma utrymmen och korridorer, i kön till matsal eller då man förflyttar sig mellan olika utrymmen etc.
  • Andningsskydd används i klass- och grupprum, ifall man inte kan uppnå ett säkerhetsavstånd på 1- 2 meter mellan varje individ. Om avståndet på 1-2 m kan uppnås behöver andningsskydd inte användas men rekommenderas ändå.
  • I verkstadsmiljö är det i allmänhet möjligt att uppnå ett säkerhetsavstånd på 1 – 2 meter och användningen av andningsskydd rekommenderas men arbetssäkerhetsaspekter måste beaktas vid användningen. Andningsskydd används alltid i närkontakt med kunder eller klienter.
  • Ansvariga handledaren tillsammans med branschens lärare gör upp programmet för undervisningens hybridmodell och meddelar om hur den tillämpas för dig.
  • Användningen av andningsskydd är en förutsättning för att du skall kunna röra dig i YA:s utrymmen och ta del av den verksamhet som bedrivs. Om du inte kan använda andningsskydd av hälsoskäl bör du uppvisa läkarintyg.

Vasa 4.10.2020

Rektor


ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS