Accessibility Tools


Semifinalerna i FM-tävlingen Mästare i yrkesskicklighet igång!


februari 06, 2024

Mästare-semifinalerna ordnas 30.1–3.2.2023 vid sammanlagt 30 yrkesläroanstalter runt om i Finland. 1646 studerande anmälde sig till semifinalerna och de tävlar i 47 grenar. Fem av grenarna är MästarePLUS-grenar som är avsedda för studerande i behov av särskilt stöd.

Från YA har vi i år ett rekordantal tävlande som tävlar i semifinalerna inom databehandling (1 studerande), närvårdare (6 studerande), företagsamhet (2 studerande), svetsning (1 studerande), användning av skogsmaskin (2 studerande) och ytbehandling (2 studerande). Vi håller tummarna den här veckan!

Vinnarna i semifinalerna fortsätter till finalerna för att tävla om finskt mästerskap.  Finalerna ordnas i Esbo den 8–11 maj med ungefär 500 finalister från olika yrkesområden.  I Esbo tävlar även högstadieelever i Mästare9-tävlingens final. Kvalen i Mästare9 genomfördes enligt en hybridmodell, där en del av kvaltävlingarna ordnades i yrkesläroanstalter och en del med hjälp av virtuellt rymningsspel. Sammanlagt deltog nästan 12 000 högstadieelever i kvaltävlingarna.

"Jag är mycket glad över att vi fick väldigt många deltagare i Mästare-semifinalerna. Deltargarmängden är en av de största i Mästare-historien", konstaterar Thomas Vasenius, tävlingschef för Mästare2023.

Mästare2023 Esbo

Mästare2023 Esbo -evenemanget ordnas i Hagalunds idrottspark. Övriga evenemangsplatser är till exempel Omnias verksamhetsställe i Finno, Keuda och StadinAO. Huvudansvarig arrangör för evenemanget är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live fungerar som samarbetspartner och är med och ordnar MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland rf.

Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället. Utöver tävlingsgrenarna förekommer aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural). Mästare2023 är ett öppet tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens. 

Tävlingarna i Esbo utstrålar kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #OlePro #VarPro #BePro.  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 30 januari 2023
  • Startsida
  • Nyheter
  • Semifinalerna i FM-tävlingen Mästare i yrkesskicklighet igång!

Kontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.