Accessibility Tools

Kompetensområdet för akutvård på grundnivå

Närvårdare som avlagt kompetensområdet för akutvård på grundnivå kan utföra ett säkert arbete i akutvårdstjänster i olika miljöer och sköta en akutvårdspatient i en ambulans och på jourmottagningen. De kan arbeta i patientens vårdprocess på polikliniker och i perioperativa vårdenheter. De kan i sitt arbete dra nytta av den kunskapsbas som förutsätts i akutvårdstjänst, vårdarbete för en jourpatient och i perioperativ vård samt kan utföra multiprofessionellt samarbete med myndigheterna. De kan beakta hur olika sjukdomar och skador inverkar på människans livsfunktioner och beteende. De kan ordna med psykosocialt stöd åt en akutvårdspatient och patientens närstående och åt övriga personer som varit med om händelsen. De kan i sitt arbete använda vårdredskap och apparater inom hälsovården, ombesörja dagligt underhåll av dem och ambulansen samt se till att de är i funktionsdugligt skick. De kan köra ambulans. De behärskar olika repositions- och stödbehandlingar som hör till immobiliseringsbehandlingen av patienten samt gipsning av de vanligaste skadorna i övre och nedre extremiteterna och kan handleda patienten i dem.

Examensutbildning

Examensutbildningen förverkligas i samarbete med arbetslivet. Utbildningen sker i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Arbete och karriär

Närvårdare som avlagt kompetensområdet för akutvård på grundnivå kan utföra akutvårdstjänster i olika miljöer. Typiska arbetsplatser är sjuktransportföretag eller räddningsverkens akutvårdsenheter, sjukhusens jourpolikliniker eller hälsocentralernas jourmottagningar samt operationsavdelningar vid universitets- eller centralsjukhus.

Kontakter

  • Maria Männikkö,
    tfn 044-750 3144 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ansökan


Tillbaka till

Yrkesakademin i Österbotten Logotyp

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

Yrkesakademin i Österbotten Logotyp
ISO 9001, ISO 14001 Certifierad