Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästare

 

Artikel

Uppsving för trädgårdsstudier

 

Grundexamen i trädgårdsskötsel

 

Ansökningens startdatum

31.10.2016

Ansökningens slutdatum

31.08.2017

Ubildningens begynnelsetermin

  • september 2017

Utbildningens längd

  • ca 2 år

Undervisningstid

 

  • Dagtid

Undervisningsform

  • Flerformsundervisning
  • Handledda studier
  • Självständiga studier

Undervisningsplats

  • Distansundervisning
  • Närundervisning
  • Virtuell läromiljö

Examensavgift

58 €

Avgifter

Matkostnader och eventuella andra utgifter för studiematerial och litteratur tillkommer. Som vuxenstuderande har du rätt till studiesociala förmåner. Du kan också gå utbildningen som läroavtalsstuderande, kontakta din närmaste läroavtalsbyrå för mera information.

MÅLGRUPP

Du som har intresse för växter och vill vara med och utveckla framtidens grönområden och parker, matproduktion och marknader och har ettt estetiskt öga, tjänstvillighet och intresse för kundbetjäning.

UTBILDNINGENS INNEHÅLL

I kompetensområdet för blomster- och trädgårdshandel står blommorna i centrum. Det är bara YA som kan ge dig den här inriktningen på svenska i Finland. Blomsterbinderi och kundbetjäning samt försäljning av trädgårdsprodukter hör till denna trädgårdsmästares vardag. I kompetensområdet för grönsektorn handlar det om att skapa, bygga och sköta parker och andra grönområden. Trädgårdsmästaren designar park- och trädgårdsmiljöer, tolkar ritningar och behärskar olika anläggningstekniker. I kompetensområdet för trädgårdsproduktion står produktionen av trädgårdsväxter i centrum. Produktion av olika grödor och prydnadsväxter både i växthus och på friland hör till denna trädgårdsmästares vardag.

DET HÄR KAN DU JOBBA SOM

Trädgårdsmästaren kan arbeta i ett trädgårdsföretag inom växthus- eller frilandsodling. Hen kan också arbeta i en blomsterhandel, på ett gardencenter eller i en parkanläggning.

HUR NÅR DU FRAM TILL EXAMEN

I ansökningsskedet kartlägger vi tillsammans din kunskap och dina tidigare erfarenheter och jämför detta med det kunnande som examen kräver. I den personliga examensplanen planerar vi tillsammans hur du avlägger examen. Vi handleder dej som har lång erfarenhet inom yrket att avlägga examen direkt genom att delta i examenstillfällen eller att delta i examensförberedande utbildning. Du får handledning både inför examenstillfällena och i dina studier. Den examensförberedande utbildningen består av när-, och distansstudier och den planeras utgående från dina behov. Den examensförberedande utbildningen pågår cirka 1,5 - 2 år beroende på din personliga examensplan.

STUDIEORT

Yrkesakademin i Österbotten, enheten i Vasa (Campus Kungsgården)

ANSÖKAN

Ansökan sker via YAs webbsida. Sista ansökningsdatum är 31.7.2016. Inom augusti månad får du meddelande om du beviljas studieplats. Därefter blir du kallad till en första träff med en utbildare vid Yrkesakademin som handleder dej vidare och diskuterar dina möjligheter att studera och avlägga examen.

BESKRIVNING AV ANTAGNINGSGRUND

Studerande antas enligt lämplighet för yrket utgående från beskrivningar över det specifika yrket i de nationella examensgrunderna. Antagningen påverkas även av SORA-lagstiftningen som gäller för vissa utvalda examina. Personlig tillämpning betyder att du får handledning, rådgivning och annat stöd utgående från din egen situation när du ska avlägga examen och delta i examensförberedande utbildning.

UTBILDNINGENS KONTAKTPERSON

Utbildare Jari von Wendt, tel. 050-597 76 82,

Uppdaterat:

fredag, 30 juni 2017

suomeksi 30hineenglish 30h