Skip to main content
Anton studerar till florist via läroavtal

Anton studerar till florist via läroavtal

Anton West från Monå i Nykarleby är 28 år och har sedan tidigare en utbildning inom textil- och beklädnadsbranschen. Nu studerar han till florist via läroavtal.

Anton har erfarenhet av egenföretagande från egen syateljé och har jobbat både som kökshjälp och med kundbetjäning. Hösten 2021 inledde han ett läroavtal vid City Florist i Vörå efter att han fått tips av en kollega att de sökte en florist eller en lämplig person för läroavtal. Där avlägger han alltså yrkesexamen inom trädgårdsbranschen och får lära sig floristyrket genom praktiskt arbete. Teorin studerar han på egen tid och emellanåt har han närstudiedagar på YA om det är något han inte har möjlighet att lära sig på arbetsplatsen.

”I samband med läroavtalsstarten gjorde vi upp en personlig utvecklingsplan och kom överens med läraren och arbetsplatshandledaren vad som ska läras på arbetsplatsen och vilka kunskaper som behöver inhämtas från till exempel skolan,” säger Anton. Kontakten med YA och läraren Ann-Britt Nylund har fungerat felfritt och på arbetsplatsen är det Ann-Sofie Lindgård som är Antons kontaktperson och arbetsplatshandledare. ”Man kommer direkt in i arbetslivet och lär sig vartefter då man studerar på läroavtal jämfört med att studera på traditionellt sätt i skolan,” fortsätter Anton. 

På frågan om det kostar något att studera på läroavtal svarar Anton att skolan fakturerar en studieavgift eftersom hans utbildning är en yrkesexamen. Å andra sidan får man ju lön under läroavtalstiden då läroavtalet baseras på ett arbetsavtal med arbetsgivaren. Ifall man har inkomstbortfall om man inte har lön under närstudiedagarna har man möjlighet att få ersättningar från skolan som täcker en del.

ANTON WEST, 28 år

2022

Läs Nästa artikel