Accessibility Tools

Arbetsplatshandledare och bedömare inom yrkesutbildningen

Utbildningen har som mål att introducera arbetsplatshandledaren i planeringen, genomförandet och i bedömning av kunnandet av lärande i arbetslivet.

Utbildning 2023

Kom med på avgiftsfri utbildning för arbetsplatshandledare som handleder och bedömer studerande under utbildnings- eller läroavtal i yrkesutbildningen

Utbildningen sker genom handledda självstudier med uppgifter på webben samt 2 webbdiskussioner á 1,5 h via Teams. Totalt max 8 h. Efter utbildningen får deltagaren ett intyg.

MARS

Webbdiskussion dagtid

Anmälan avslutas 7.3.2023 ANMÄL DIG HÄR.

Information och självstudiematerial sänds ut 8.3.2023

 1. webbdiskussionen via Teams 15.3 kl. 14:30-16
 2. webbdiskussionen via Teams 22.3 kl. 14:30-16

MAJ

Anmälan avslutas 2.5.2023 ANMÄL DIG HÄR.

Länk och material sänds ut 3.5.2023

 1. webbdiskussionen 9.5. kl. 8:30-10
 2. webbdiskussionen 16.5. kl. 8:30-10

Tillsammans skapar vi kompetens för arbetslivet!

 • Ge respons

  Genom att ge respons utvecklar du utbildningens kvalitet.

  Arbetsplatsens och företagens växlande kompetensbehov kan lösas i samarbete med utbildningsanordnaren. Utveckling av kunnande förbättrar branschens verksamhetsförutsättningar och konkurrenskraft.

  Därför vill vi lyssna in arbetsplatshandledares och företagsrepresentanters erfarenheter av det dagliga handledningsarbetet och samarbetet med utbildningsanordnaren. Enkäten för den nationella responsen skickas till alla arbetsplatser som haft studerande på utbildnings- eller läroavtal.

 • Arbetslivsrespons

  Enkät skickas till arbetsplatser som haft studerande på läroavtal eller utbildningsavtal. Uppskattad svarstid är ca 5 minuter.

  Frågorna berör kompanjonskap i vardagen: kundorienterad verksamhet, avtalsprocessen, handledning, stöd och kvalitet.

  Resultaten från responsen används i uppföljning och utveckling av kvaliteten i yrkesutbildningen samt utgör grund för en del av anordnarnas finansiering.

  Svarsresultaten sammanställs anonymt på utbildningsförvaltningens statistiktjänst vipunen.fi. Arbetsplatsspecifik respons gynnar utbildningsanordnaren

 • Två enkäter

  ARBETSPLATSHANDLEDARENS ENKÄT:

  Respons samlas av arbetsplatshandledare efter avslutad arbetsllivsperiod. Enkäten skickas till de ansvariga arbetsplatshandledare som anges i utbildnings- eller läroavtalet. Personen kan vid behov vidarebefordra enkäten till den person som i praktiken har deltagit mer i handledningen av den studerande. Utbildningsstyrelsen skickar enkäten.

  ARBETSPLATSENS ENKÄT:

  Enkäten skickas till arbetsgivarens representat två gånger i året. Utbildningsanordnaren skickar enkäten.

CHECKLISTA FÖR LÄRANDE I ARBETSLIVET

Studerandes, arbetsplatshandledarens och lärarens checklista för lärande i arbetslivet stöder planeringen av lärandet, respons och karriärplanering för att nå de uppställda målen.

INTRODUKTION AV ARBETSPLATSHANDLEDARE

Listan innehåller saker som handledande lärande i arbetslivet, arbetsplatshandledaren och studerande behöver diskutera och komma överens om.

GUIDER OM BEDÖMNING AV KUNNANDE

I yrkesutbildning är kunnande om bedömning ett centralt kompetensområde för läraren. Dessutom behöver arbetsplatshandledare och andra representanter för arbetslivet kunnande om bedömning då dessa förutom att de deltar i handledningen också deltar i bedömningen av studerandes kunnande. 

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad