Accessibility Tools

Ansöknings­information

Har du frågor kring hur du söker till YA?

Ta gärna kontakt med någon av våra antagningskoordinatorer på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Antagningskoordinator för gemensam ansökan (GA): 

Camilla Öster, tfn 044 750 3256 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Antagningskoordinator för kontinuerlig ansökan (KA): 

Cecilia Becker, tfn 040 184 06 75 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

YA:s vägledare Jaana Blomqvist

Är du osäker på ditt val av utbildning?

Kontakta YA:s vägledare

Jaana Blomqvist, tfn 050 373 7711
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Gemensam ansökan

Gemensam ansökan

Gemensam ansökan (GEA) är främst för dig som går sista året inom grundläggande utbildning (åk.9), för dig som går handledande utbildning och för dig som saknar en examen. Ansökningstiden infaller nästa gång  21.2-21.3.2023 och sker elektroniskt på www.studieinfo.fi

Ansökan till Utbildning som handleder för examensutbildning (HUX) sker både kontinuerligt under året och i samband med gemensam ansökan

Kontinuerlig ansökan

Kontinuerlig ansökan

Kontinuerlig ansökan (KA) är till för dig som redan har en examen, vill byta bransch eller söker ny studieplats. Ansökan sker kontinuerligt under hela året. Du ansöker elektroniskt till utbildningen via en anmälningslänk som du hittar i samband med informationen kring utbildningen. 

Läroavtal

Läroavtal

De flesta av YA:s utbildningar kan också genomföras som läroavtal. Ett läroavtal är en överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare om utbildning. Mera information om läroavtal hittar du på www.yrkesakademin.fi/laroavtal

Du som söker till läroavtalsutbildning, välj studieort närmast din hemort. Läroavtalsutbildningen genomförs i huvudsak i arbetslivet.

Arbetskraftsutbildningar

Arbetskraftsutbildningar

Arbetskraftsutbildningar anordnas av ELY-centralen som kan anlita YA för att arrangera utbildningen. Kolla med din lokala arbets- och näringsbyrå (tidigare arbetskraftsbyrå) ifall du är berättigad att söka till arbetskraftsutbildning.
Arbets- och näringsbyrån informerar också om studievillkor och -utbud inom arbetskraftsutbildningen. Ansökan sker sedan på följande alternativa sätt:

  1. Via en elektronisk ansökningsblankett (den hittar du under Arbetskraftsutbildning på arbetsministeriets webbplats mol.fi alternativt via www.edunova.fi). Blanketten styrs automatiskt till den arbets- och näringsbyrå som svarar för antagning av studerande.
  2. Via en ansökningsblankett som du får på arbets- och näringsbyrån. Blanketten inlämnas personligen till arbets- och näringsbyrån inom den egna regionen.

YA:s kontaktperson informerar om studieinnehåll och -upplägg på de arbetskraftsutbildningar som arbets- och näringsbyrån valt att förlägga hos oss.

Välkommen på PRAO eller pröva på /perioder!

Välkommen på PRAO eller pröva på /perioder!

Om du går på årskurs 8 eller 9 är du välkommen till YA för att bekanta dig med någon/några branscher under din praovecka. Går du på nian och känner dig osäker på ditt val av utbildning är du också välkommen på olika endagsbesök (pröva på dagar). 

Du som är vuxen och saknar yrkesutbildning, som vill byta bransch, som har annat modersmål än svenska eller finska, som önskar byta arbetsuppgifter och/eller utveckla din kompetens och behöver extra stöd i sökandet efter rätt utbildning; du har möjlighet att komma på en kort ”Pröva på YA”-period (1-10 dagar) innan du lämnar in din ansökan till utbildning.

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad