Skip to main content
En dröm som gått i uppfyllelse

En dröm som gått i uppfyllelse

Våren 2018 tog jag studentexamen med inriktning på bildkonst. Sommaren efter studentexamen jobbade jag på café, och var också anställd på ett gruppdaghem en period. Jag ville ha ett ombyte från gymnasie-studierna och ville göra något praktiskt. Yrkeshögskola och/eller universitet lockade mig inte just då. Jag sökte information om olika utbildningar på YAs hemsida och hittade ”artesan i inredningsbranschen”. Jag blev så glad då jag såg att utbildningen fanns i Vasa.

Jag bestämde inget just då, men efter ett besök på öppet hus våren 2019 visste jag. Jag trivdes redan från första stund och kände att jag hittat rätt. Några månader senare fick jag besked om att jag blivit antagen, och blev överlycklig. Jag började mina studier på YA hösten 2019. Jag är förvånad över hur mycket bredare utbildningen till inredare är än vad jag trott, och än vad de flesta tror. En inredare gör mer än att placera ut möbler och fluffa kuddar. Det senaste året har jag lärt mig massor, t.ex. bygga mellanväggar, vad ett hammarband och en syll är, ljuslära, färglära mm.

Min UA (utbildning på arbetet) period gjorde jag på Aveo. Aveo är ett företag som erbjuder bl.a inredningstjänster och finns i Komossa, Vörå. I högstadiet var jag med på en föreläsning av Aveos grundare Anna Häggblom. Jag blev så inspirerad och jag minns att jag tänkte ” en dag ska jag jobba med det där”. Då det var dags för min andra praktik/UA i YA, tvekade jag om jag skulle våga söka till Aveo. Det kändes som en dröm som inte gick att uppnå, men jag tog mod till mig och kontaktade Anna. Snart satt jag på ett kaffe-möte med personalen på Aveo, och vi kom överens om att jag var välkommen våren 2020.

Mitt uppdrag på Aveo blev att fixa upp en Airbnb lägenhet i närheten av Powerpark. Bostaden ska hyras ut till familjer som t.ex besöker Powerpark och behöver någonstans att övernatta. Jag fick relativt fria händer, men samtidigt all hjälp och stöd jag behövde av min handledare. I skrivande stund är all renovering i lägenheten klar och möbler och inredning börjar komma på plats. Jag har lärt mig så mycket på min UA och är så tacksam att skolan, Aveo och jag själv gett mig den här möjligheten. Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse!

JONNA LÖFGREN, 22 år, 2020

Läs Nästa artikel