Accessibility Tools

Intressant och roligt att studera vid YA

Intressant och roligt att studera vid YA

Anes Keranovic är hemma från Pörtom och studerar andra året vid Yrkesakademin i Österbotten med målet att avlägga grundexamen i husteknik. Han har bott i Finland sedan år 2011.

Anes prövade på branschen innan han skulle söka till en yrkesutbildning genom en s.k. praodag på skolan. Han tyckte att arbetet verkade intressant, sökte in och fick en studieplats. Hösten 2020 inledde han sina studier till rörmontör.

Anes berättar att han under det första studieåret fick lära sig om installation av värmesystem. Under det andra studieåret har han fått kunskap i svetsning av rörledningar och hur ventilationssystem fungerar. ”Jag tycker att det är intressant och roligt att studera vid YA. Man får också många nya vänner. I verkstaden är det roligt då vi får skämta med lärarna,” säger Anes.

”För att lyckas med studierna behöver man vara intresserad av branschen och inte vara rädd för smutsigt arbete. Men det finns goda möjligheter till bra förtjänst inom husteknik”, säger Anes.

Efter avlagd examen vill Anes jobba som rörmontör med svetsning och installation av vatten- och värmesystem. Anes har planer på att söka jobb i Sverige efter att han erhållit grundexamen i husteknik, rörmontör.

ANES KERANOVIC, 18 år
2022

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.