Skip to main content
Jag är glad över att jag tog den här chansen

Jag är glad över att jag tog den här chansen

Vi pratade med Lilly Hästö från Kvevlax som beslöt sig för att pröva på en ny bransch efter att ha jobbat nästan 30 år som sekreterare. Lilly har en familj på fyra barn och man som hejar på henne i studierna.

Hur tog det här beslutet form?

Jag hade redan 2014 funderat på att jag skulle vilja göra något annat, något med händerna, något mera praktiskt. Jag har jobbat som sekreterare ända sedan 1992, så det kändes som att jag jobbat ganska länge med samma saker.

Jag hade alterneringsledigt 2021 på hösten och då tänkte jag att nu då jag har möjlighet passar jag på att pröva på något annat. Jag kan ju ta tjänstledigt och få vuxenstudiestöd. Och så tänkte jag att jag alltid gillat att koka mat och att baka. Speciellt de senaste tio åren har jag intresserat mig för att baka glutenfritt. Så det var ett intresse som jag ville fördjupa mig i. Det var så jag beslöt mig för att börja studera till kock på YA.

Har det varit ett bra beslut?

Ja, absolut. Det är roligt att få göra något med händerna och vara lite kreativ. Och det är spännande att få vara ute på UA och pröva på att jobba på lite olika matställen.

Det var utmanande i början att komma till restaurangköket. Det är ju nog helt annat än att jobba hemma i sitt eget kök. Men det har varit roligt, jag tycker det är jätteroligt att vi är både yngre och lite äldre studerande här, det är inspirerande. Lärarna på YA är fantastiskt inspirerande och hjälper en hela tiden, de kan verkligen sin bransch.

Studierna är individuellt anpassade. Hur har det känts?

Ja, studierna är väldigt individuella och det är bra när man själv vet vad man vill och vad man inte vill. Det är bra att få skapa sin egen studieväg och välja kurser som passar den riktning man själv vill ta. Jag har valt en inriktning som fokuserar på vegetarisk mat. Och så var det den glutenfria bakningen som jag ville få lite mer erfarenhet av. Jag har alltid tyckt att det är roligt att betjäna kunder, och den biten har jag fått då jag varit på UA perioder på Fiskdisken och på Raawka i Vasa.

Hur länge räknar du med att dina studier kommer att ta?

Jag tar en kockexamen från YA våren 2023. Jag blev själv förvånad över att det kanske går så pass snabbt efter att jag inledde studierna i mars 2022.

Du var på en UA period utomlands. Berätta mera?

Jag såg på Wilma ett meddelande om att om man är intresserad av utlandspraktik så ska man höra av sig till YA:s internationella avdelning. Jag hade sett att det finns glutenfria bagerier bland annat i Stockholm, och det tyckte jag skulle vara intressant. Min familj tyckte också att jag ska passa på att ta den här chansen. Till slut klaffade allt
och jag började jobba på Gullegårdens glutenfria bageri i Stockholm.

Vad gjorde du på jobbet? Vad lärde du dig?

Jag fick göra allt möjligt. Jag fick med detsamma börja göra degar till olika bröd och bullar. Antingen satte vi degen/degarna på jäsning för att baka ut dom själv senare under dagen, eller så sattes någon deg i kylen för att jäsa tills nattbagaren bakade ut den så att bakverken var klara på morgonen när bageriet öppnades. Jag jobbade själv natt några nätter och kunde följa hela processen.

Det är ju lite speciellt att baka ut glutenfria degar, men alla recept hade prövats fram tills allt fungerar både smakmässigt och ”baktekniskt”. Degarna gick väldigt bra att hantera. Med bullar behöver man vara extra försiktig vid utbakningen så att de inte spricker, men sen när bullarna väl är klara är de så fantastiskt goda. Jag tror inte någon skulle märka på något vis att de inte är som “vanliga” bullar.

Jag lärde mig ockå hur man gör glutenfri surdeg och håller den igång, och så lärde jag mig att hantera bageriets stenugnar, de ugnarna är ju lite speciella. Under de två sista veckorna fick jag jobba med konditorn och fick bl.a. vara med om att göra croissanter, mazariner och andra speciella bakverk. I bageriets sortiment finns även både mjölk- och äggfria bakverk, det finns något för alla.

Skulle du rekommendera UA utomlands åt andra studerande?

Jag kan verkligen rekommendera andra att passa på att göra en UA-period utomlands. För mig var det roligt att hitta just det jag var intresserad av på ganska så nära håll, och på svenska. Men jag tror nog jag skulle tagit tillfället i akt fastän det skulle varit någon annanstans och på engelska också.

Vad tror du om framtiden, vad har du för planer efter examen?

Jag är inte ”företagartypen” har jag tänkt tidigare, men man vet ju aldrig. Jag håller för tillfället på med en företagsplaneringskurs, så kanske jag hinner börja fundera och spinna vidare på någonting. Nu när jag gjort den här UA-perioden på det glutenfria bageriet så ser jag ju att det finns en möjlighet att kunna göra något sådant, men just nu vågar jag ändå inte satsa. Det är dessutom ett väldigt tungt fysiskt jobb att vara bagare.

Jag har just blivit erbjuden ett nytt jobb inom kundservice inom en helt annan bransch, som jag tackat ja till. Men jag vill pröva på att hålla någon kurs i vegetarisk matlagning och i glutenfri bakning vid sidan om jobbet. UA perioden på det glutenfria bageriet har gett mig så mycket mer insikter i att baka glutenfritt och jag vill gärna dela med mig av det.

Hela utbildningen har varit väldigt givande och jag är så glad över att jag tog den här chansen, vem vet kanske en dag vågar jag ta steget att starta något eget inom branschen. Tills dess kommer jag väl fortsätta inspirera folk till att vilja göra god mat och baka via min instagram samt bjuda släkt och vänner på nåt gott.

Lilly Hästö, 2023

Läs Nästa artikel