Skip to main content
Kombiexamen också för vuxna

Kombiexamen också för vuxna

Arvid Karell, 24 år, valde att studera till merkonom och kombinera det med en gymnasieexamen. Han sökte in till merkonomutbildningen vid YA i Vasa genom kontinuerlig ansökan.

”Jag ville studera till merkonom då det är så versatilt. Det finns massor med ställen du kan jobba på med en merkonomexamen. Dessutom finns det också många olika teman som du kan välja att studera inom utbildningen, så att du får en bred examen,” säger Arvid.

Att han utöver sina yrkesstudier också valt att ta en kombiexamen kändes som ett naturligt val. ”Jag valde att ta en kombiexamen mest för att jag hade möjlighet till det. Då jag inledde mina merkonomstudier märkte jag samtidigt att jag kunde ta studentexamen på ett år, så då tänkte jag att det kan jag ju göra. Jag gick kombiblocken då de ordnades fysiskt vid YA i Vasa och i höstas skrev jag studenten. Båda examen räknar jag med att få klara på ungefär två år,” berättar han.

Som vuxenstuderande har Arvid gjort det mesta av sina studier på distans och eftersom han avlägger en grundexamen har han också gjort en del av sina studier som utbildning på arbetsplats (UA). En av de bästa sakerna med studierna vid YA tycker Arvid är flexibiliteten.

Själva UA-platsen halkade han in på av en slump. ”Min UA-plats fick jag då jag for dit för att köpa en studiedator. Företaget var väldigt svårt att hitta, de hade inga sociala medier eller dylikt. Samtidigt gick jag examensdelen marknadsföring, så då jag gick in för att köpa min dator skämtade jag om att jag kunde komma dit på UA och hjälpa dem med marknadsföringen. På den vägen är det,” säger Arvid med ett skratt.

Arvid Karell, 2023

Läs Nästa artikel