Skip to main content
Kombiexamen som stöder vidarestudier

Kombiexamen som stöder vidarestudier

Med siktet färdigt inställt på vidarestudier på tredje stadiet kändes merkonomstudier vid YA kombinerat med en studentexamen som rätt val efter högstadiet för Marta Piliptsevich, 17 år.

Studierna vid YA:s enhet i Närpes inledde Marta för ett och ett halvt år sedan. Att ta både en grund- och en gymnasieexamen samtidigt har hittills gått överraskande bra. Det är inte så svårt som hon trodde att det skulle vara.

Förutom de vanligaste kombiämnen, bland annat modersmål, finska, engelska, samhällslära och kort matematik har Marta dessutom valt att studera en del extra vid gymnasiet.

”Psykologi tyckte jag lät intressant, så det ville jag pröva på nu då jag fick chansen. Sen vet jag att jag kommer att behöva samhällslära i framtiden, så det ville jag också läsa. För att ändå minska litet på arbetsbördan så valde jag bort hälsokunskap. Men istället valde jag att läsa lång matte. Matte har alltid varit något som jag är bra på och har lätt för, så det har jag inga problem med,” berättar hon.

Hittills har Marta hunnit vara på en period av utbildning på arbetsplats (UA). Den gjorde hon på bokhandeln NärBok i Närpes. ”Där fick jag lära mig kundservice. Samtidigt gick jag också en mattekurs i gymnasiet, så då fick jag ibland åka till skolan för att vara med på den. Men UA platsen var väldigt flexibel, så det gick nog bra att kombinera UA med skolan också,” säger hon.

Kombistudier rekommenderar Marta för dem som har tänkt studera vidare efter avlagd yrkesutbildning. ”Du får en bra grund att stå på då du får både gymnasie- och grundexamen. Några kanske upplever kombi som svårt och jobbigt, medan andra tycker att det är lätt och går bra. Det beror mycket på hur man är som person,” säger hon.

Marta Piliptsevich, 2023

Läs Nästa artikel