Skip to main content
Läroavtal kombinerad med kombiexamen

Läroavtal kombinerad med kombiexamen

Joel Helsing, 16 år, har varit intresserad av jordbruk och suttit i traktorhytten sedan barnsben. Nu studerar han första året till landsbygdsföretagare på YA - ett studieval som kändes naturligt för honom eftersom han haft ett brinnande intresse för jordbruk ända sedan han var liten.

Efter att ha studerat på YA:s enhet i Vasa i ungefär ett halvt år kommer Joel nu att byta studieform och övergå till att studera till landbygdsföretagare på läroavtal på Lillbacka Gård i Kimo. Det är en ca 700 hektar stor spannmålsgård där han jobbat en del också tidigare.

Förutom att studera på läroavtal har Joel också valt att läsa kombiexamen för att alltså få studentexamen på samma gång som han får sin grundexamen. Kombiexamen kommer Joel att fortsätta med trots att han nu övergår till att studera på läroavtal.

”Det har nog varit ganska tungt med kombi, men jag hade så pass bra vitsord sedan tidigare så jag tänkte att jag nog klarar av det. Och hittills har det nog gått bra,” säger Joel.

“På hösten då kombiperioden börjar kommer jag in till skolan för de studierna. Dessutom har vi en del ekonomikurser jag behöver för mina lantbruksstudier, så då tar jag dem samtidigt. Resten av studierna gör jag på läroavtal,” berättar han vidare.

Studierna till landsbygdsföretagare rekommenderar Joel för alla som har ens ett litet intresse för att jobba med jordbruk. ”Du behöver inte kunna något innan du kommer hit, även om det så klart underlättar om du har en liten aning om jordbruk. Men du klarar utbildningen utan förkunskap och har du ett intresse ska du absolut söka hit. Finland behöver flera producenter och maten går alltid åt, så nog finns det jobb sen då du är klar med studierna.”

Joel Helsing, 2023

Läs Nästa artikel