Skip to main content
Läroavtalsstudier ledde till fortsatt arbetsavtal

Läroavtalsstudier ledde till fortsatt arbetsavtal

För 19-åriga William Sundbäck från Solf har yrkesvalet varit klart sedan länge. Redan som praoelev i årskurs åtta visste han att maskin- och produktionsteknik var hans grej.

I vår blir han klar med sitt läroavtal på Nimetech i Malax, där han avlagt sina två sista examensdelar innan han kan titulera sig verkstadsmekaniker. Han berättar att studierna varit uppbyggda på sådant sätt att han varvat teoriperioder på skolan med flera olika utbildningsavtal (oavlönad praktik).

”Nu på trean har jag haft ett läroavtal på Nimetech hela sista terminen,” berättar William. ”Här har jag haft möjlighet att lära mig fleraxlig CNC-bearbetning och arbete med robot, något som inte skulle ha varit möjligt på skolan.” Läraren Stefan Myntti vid YA är glad över att samarbetet med arbetsplatsen fungerar så bra och tycker att det är fint att man som i Williams fall, via läroavtal, kan avlägga examensdelar som inte går att avlägga i skolan. Arbete med robot är just en sådan del. 

På arbetsplatsen har William haft flera olika handledare och Tomas Sjöstrand har fungerat som ansvarig arbetsplatshandledare. Han tycker att det är oerhört betydelsefullt att få utbilda de studerande direkt på arbetsplatsen. De får en djupare insikt i arbetet och är färdigt inskolade i arbetsuppgifterna då de får examen, säger han.

Nimetech har idag flera anställda som tidigare studerat vid YA och några av dem har fungerat som handledare åt William. De senaste åren har det märkts tydlig brist på utbildad arbetskraft i metallbranschen och Sjöstrand är nöjd över samarbetet med YA. Han samarbetar tätt med 

ansvariga läraren Stefan Myntti vid YA. Båda tycker att det är en win-win situation då möjligheten till lärande på arbetsplatsen finns på så nära håll från skolan. Tröskeln är låg att vara i kontakt med varandra i olika frågor. Alla är de överens om att läroavtalsstudier innebär frihet under ansvar och är en fin studieform, som bygger på ömsesidigt förtroende. ”Läroavtal är nog en studieform jag kan rekommendera åt andra också,” säger William. 

Om framtidsplanerna berättar William att han fått fortsatt arbetsavtal på Nimetech efter examen. 

”Vid nyår väntar armétjänstgöring, men efter den är William välkommen tillbaka till oss om han önskar,” säger Tomas Sjöstrand.

WILLIAM SUNDBÄCK, 19 år

2022

Läs Nästa artikel