Skip to main content
Passar alla som vill jobba med händerna

Passar alla som vill jobba med händerna

Allt man kan laga och fixa själv så gör man, man köper inte. Det säger Tobias Bergman, som studerat till plåtslagare-svetsare vid enheten i Närpes. Han valde att studera till plåtslagare-svetsare för att utbilda sig inom något han är intresserad av.

– Jag har alltid jobbat i garaget och skruvat och monterat olika saker. Eftersom jag är hemma från Korsnäs så kändes det som ett bra alternativ att åka till Närpes för att studera till plåtslagare-svetsare. Det är ett yrke som passar alla som tycker om att jobba med händerna, säger Tobias.

Utbildningen han fått under tre år vid Yrkesakademin i Österbotten är han nöjd med.

– Den har varit bra. Vi har lärt oss mycket och är man själv bara intresserad och vill lära sig får man ut ännu mer av utbildningen.

Under det sista studieåret vid YA har Tobias dessutom avlagt studier vid yrkeshögskolan Novia genom den så kallade YH-leden.

– Jag ville gå på Novia samtidigt som jag gick på YA för att ha det lättare sen om jag vill söka vidare till yrkeshögskolan. Visst har studierna där varit ganska svåra, men jag har snart ihop alla 30 studiepoäng som man kan få under YH-leden så jag är nog nöjd, säger Tobias.

Förutom att avlägga kurser vid Novia samtidigt som han studerat vid YA har Tobias också jobbat vid sidan om skolan.

– Just nu är jag är på Profiweld i Korsnäs på utbildning på arbetsplats, men alla skollov och också då vi hade kurserna vid Novia jobbade jag här på kvällar och dagar då jag hann. Det fungerar bra att jobba vid sidan av studierna, åtminstone för mig då jag får jobba med det jag vill, säger Tobias.

Efter examen från YA är det militären som väntar Tobias.

– Sen får vi se, kanske jag söker vidare till maskin- och produktionsingenjör, eller så fortsätter jag jobba som plåtslagare-svetsare, jag har inte bestämt mig ännu.

2018

Läs Nästa artikel