Skip to main content
Bildkollage på studeranden på YA

Studieguiden

Mina studier

Här har vi samlat massor av information om allt som rör dina studier, allt från en beskrivning av vägen till examen, till handfasta tips om hur du bäst lyckas med studierna. Hur fungerar yrkesprov och bedömning, och vem är egentligen AH? Det är frågor du får svar på här!

LÄSÅRSSCHEMA OCH DIMISSIONER

Här hittar du viktiga datum för läsåret.

Handledning och särskilt stöd

YA:s specialyrkeslärare finns till för studerande som behöver särskilt stöd och för andra studerande som i något skede behöver stöd och hjälp i studierna. Tveka inte att ta kontakt om du behöver hjälp!

Studerandehälsovård och kuratorer

Ta kontakt med studerandehälsovården i frågor som berör din hälsa, utveckling och mående. Även vårdnadshavare kan ta kontakt.

Studerande respons

Din respons är viktig! Genom att ge respons via studeranderesponsen följer vi upp hur nöjda våra studerande är med yrkesutbildningen och dess effekter.

Ekonomiska stöd för studerande

Som studerande vid YA kan du ha rätt till olika ekonomiska stöd. Läs mer om dem här.

Studievardagen

Här hittar du tips och info om sådant som gör din vardag lättare; ha koll på lunchmenyn och när bussarna går, tips på fritidsaktiviteter och träning etc.

IT verktyg och instruktioner

Här hittar du information och anvisningar om de verktyg som används i undervisningen och i kommunikationen mellan skolan, studerande och vårdnadshavare.

Studiehandledning

Tillsammans med studiehandledaren har du möjlighet att planera din utbildning. Du kan också få råd angående studierna, studiernas uppbyggnad samt information om kombistudier, yh-ledstudier och erkännande av kunnande. YA:s studiehandledare ger också information om vidareutbildning, arbetssökning och karriärplanering.

Övrigt Stöd och handledning

YA:s handledare hjälper dig i stort och smått. Dem kan man med låg tröskel kontakta gällande vad som helst.

Servicekarta för studeranden

Behöver Du hjälp eller stöd med något? Kolla om det du söker finns på vår SERVICEKARTA för studerande.

Studiebyrån

Välkommen till Infopunkten eller Studiebyrån om du behöver studieintyg, har frågor gällande ekonomiska stöd för studier eller har andra funderingar kring dina studier. Vi hjälper dig gärna vidare!

Hur hanterar man elektroniska betyg? Hur kollar man om det är äkta? Och hur beställer man en kopia? Dina frågor om betyg och intyg får svar här.

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Betyg och intyg

Hur hanterar man elektroniska betyg? Hur kollar man om det är äkta? Och hur beställer man en kopia? Dina frågor om betyg och intyg får svar här.

Samarbete med vårdnadshavare

Samarbetet med våra studerandes vårdnadshavare bygger på en låg tröskel till att ta kontakt.

Efter Examen

Har du tänkt på vad du ska göra efter din examen? Här hittar du mer information om fortsatta studier eller om att söka jobb eller efter studierna.

Ordningsregler

Målsättningen med YA:s ordningsregler är att skapa förutsättningar för trivsel, arbetsro och en trygg arbetsmiljö. Ordningsreglerna gäller alla studerande vid YA.

Internationella tjänster

Visste du att du på YA har fina möjligheter till att studera eller arbeta utomlands?

Internat och boende

Här får du tips och kontaktuppgifter för boende i Vasa, Närpes, Pedersöre och Jakobstad. Du får också information om YA:s internat vid enheterna i Vasa och Närpes.