Skip to main content

Våra enheter från Jakobstad i norr till Närpes i söder

Välkommen på prao eller pröva på dagar

Om du går på årskurs 8 eller 9 är du välkommen till YA för att bekanta dig med någon/några branscher under din praovecka. Går du på nian och känner dig osäker på ditt val av utbildning är du också välkommen på olika endagsbesök (pröva på dagar). 

Du får bekanta dig med våra utrymmen och verkstäder på enheten, lära känna personalen och får en konkret inblick i yrkesstudierna på YA. I början av året ordnar vi pröva på dagar där vi tar emot 2-5 elever/dag/bransch.

Var i kontakt med din studiehandledare i din skola för anmälan till prao eller pröva på.

Ta kontakt med någon av våra studiehandledare för att diskutera mer!

Du som är vuxen och saknar yrkesutbildning, som vill byta bransch, som har annat modersmål än svenska eller finska, som önskar byta arbetsuppgifter och/eller utveckla din kompetens och behöver extra stöd i sökandet efter rätt utbildning; du har möjlighet att komma på en kort ”Pröva på YA”-period (1-10 dagar) innan du lämnar in din ansökan till utbildning.

Du kan under denna pröva på-period bekanta dig med en eller flera branscher för att bli mera säker på vilken bransch som är rätt för just dig. Perioden ger dig också en möjlighet att testa på dagens utbildningssystem, bekanta dig med utrymmen och campus samt få insyn i vilka stödtjänster och vilken handledning som erbjuds vid YA.

Pröva på periodens innehåll:

  • Kartläggning av deltagarnas studiefärdigheter, intressen och motivation
  • introduktion till studier på YA, presentation av branscher, utbildningsutbud och -innehåll, studiemiljöer, service och stödtjänster
  • pröva på yrkesutbildning, en eller fler branscher under 1-10 dagar, både teoretiskt och praktiskt
  • stöd för deltagarens närvaro planeras tillsammans med stödtjänsterna
  • diskussion och utvärdering.
Tryck här för att se kontaktuppgifter gällande pröva på perioder

Ta kontakt för att diskutera mera:

Närpes

Sofia Mitts-Björkblom
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 050-330 6041

 

Nina Pihl
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 044-750 3283

 

Vasa

Jaana Blomqvist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 050-373 7711

 

Carina Kekäle
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 050-407 0054

 

Jakobstad

Jaana Blomqvist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 050-373 7711

Kristian Snellman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tfn 040-541 8239

 

Enheten I Jakobstad

Köpmansgatan 10, 68600 Jakobstad (Campus Allegro)

I Campus Allegro finns moderna utrymmen för utövare inom visuell framställning och musiker. Här finns också integrationsutbildning, utbildning som handleder för examensutbildning, företagarutbildning och möjlighet till kompetensutveckling i arbetslivet. 

Vi erbjuder även karriärträning, metallutbildning, finska/svenska för asylsökande samt en del olika kompetensområden inom närvårdarbranschen.

I Campus Allegro finns utrymmen för utbildning, bibliotek, restaurang och café, inspelningsstudio, bank, affärer, kontor samt ett galleri för samtidskonst och konsertsalen Schaumansalen som är Allegros hjärta. Här kan du se en presentationsfilm från Campus Allegro!

Mer information om vad som händer kring YA:s musikutbildningar vid Campus Allegro finns även på Musikhusets hemsidor.

Enheten i Pedersöre

SURSIKVÄGEN 41, 68910 BENNÄS

Enheten i Pedersöre ligger på Sursikbacken, som är ett stort skolcentrum med högstadiet och gymnasiet nära. På området rör sig dagligen ca 600 ungdomar och vuxna.

Vid enheten i Pedersöre utbildar vi unga och vuxna inom hälsovård och välfärd och tjänstebranschen.

Olika projektarbeten utanför skolan är vanliga och skolan har ett nära samarbete med arbetslivet och vård- och omsorgsenheter i närregionen. Studerande samarbetar t.ex. med daghem, lågstadier och äldreboenden kring olika teman.

Campus Kungsgården, Vasa

KUNGSGÅRDSVÄGEN 30 A 65380 VASA BESÖKSADRESS: KUNGSGÅRDSVÄGEN 30 A

Campus Kungsgården är en unik studiemiljö med 20 000 m² toppmoderna utrymmen som fylls med det senaste inom teknik och utbildning. 

Campus Kungsgården samlar både ungdoms- och vuxenutbildningar inom tiotals olika branscher under samma tak.

I Campus Kungsgården finns också vår egen Restaurang Kungsgården, frisörsalong PointCut samt ett brett utbud av företagstjänster. Våra bil-, metall-, el- och byggnadsverkstäder står även allmänheten till tjänst. Du också boka in dig i våra olika möteslokaler.

På Campus Kungsgården finns även ett internat med 176 platser. Studerande som avlägger en grundexamen och studerar heltid har möjlighet att ansöka om avgiftsfri internatplats.

Campus Mosedal, Närpes

ÄNGSKULLSVÄGEN 1, 64230 NÄRPES ST

Enheten i Närpes ligger i direkt anslutning till skolcentrum. Speciellt för enheten är vår utbildning i logistik, som är den enda i sitt slag i Svenskfinland.

Våra studerande har också tillgång till ett toppmodernt "makerspace", ett utrymme inrett med det senaste inom IT. Utrymmet används flitigt av studerande inom mediebranschen. På YA i Närpes kan du också studera maskin- och produktionsteknik, husbyggnad, affärsverksamhet och social- och hälsovård.

Vi erbjuder också studerande att delta i fotbollslinjens/ishockeylinjens verksamhet med träningar under skoltid två gånger i veckan i en fullstor fotbollshall med konstgräs/ishall 300 m från skolan.

Som heltidsstuderande kan du ansöka om avgiftsfri internatplats. Internatet ligger i anslutning till skolan och erbjuder 80 bäddplatser. En av lägenheterna är handikappanpassad.