Accessibility Tools

Från merkonom till kombinationsfordonsförare och busschaufför

Från merkonom till kombinationsfordonsförare och busschaufför

Efter årskurs nio ville Robin Hofman börja på merkonomutbildningen vid YA:s enhet i Närpes. Han sökte via gemensam ansökan och kom in.

– Jag ville börja på merkonomutbildningen för det är en bred utbildning som ger dig stora möjligheter till att studera vidare och en bred bas att stå på i arbetslivet.a

Från merkonomutbildningen blev Robin utexaminerad våren 2018.

– Det har varit en mångsidig och lärorik utbildning. Jag har lärt mig mycket mer än jag förväntade mig. Vi har fått göra uppgifter som visar resultat och mycket projektarbeten och jag är säker på att jag har nytta av merkonomutbildningen i framtiden. 

Under det sista året på merkonomutbildningen gjorde Robin sin utbildning på arbetsplats i fyra veckor på Malta.

– Jag ville åka utomlands på UA för att jag aldrig tidigare jobbat utomlands. Jag lära mig bättre engelska och se hur en arbetsplats fungerar i ett annat land.

Att åka utomlands för första gången var både spännande och roligt.

– Det gick bra. Det var roligt och lärorikt att få klara sig själv där och jag fick allt stöd jag behövde från skolan. Min engelska har också blivit bättre så jag har bara positivt att säga om min internationella UA.

Som arbetsplats under UA:n fungerade Care Maltas huvudkontor, där Robin mest höll till på bokföringsavdelningen.

– De hade inte alls lika mycket elektroniska och digitala hjälpmedel som vi har, så det var mycket pappersarbete, bokstavligt talat. Men det var intressant att se hur systemen fungerar i ett annat land och jag skulle absolut åka igen om jag fick chansen. 

Till hösten väntar nya utmaningar och studier, men skolan förblir den samma.

– Då kontinuerlig ansökan öppnade valde jag direkt att söka till YA:s logistikutbildning och jag kommer att börja där i höst. Redan då jag sökte till merkonom i gemensam ansökan hade jag logistikutbildningarna på andra plats, men då ville jag börja med merkonom då det intresserade mest. 

– Jag har ändå alltid varit intresserad av fordon och lastbilar och nu känns det bra att börja studera inom området också.

Att kombinera en merkonomexamen med en examen inom logistikbranschen ser Robin som något riktigt bra.

– Först kommer jag att ta CE-körkortet och sen kommer jag också att ta busskörkort och försöka få taxilicens. Då passar det bra att ha en examen som handlar om kundbetjäning i bakfickan.

2018

Läs Nästa artikel  • Home
  • Reportage
  • Från merkonom till kombinationsfordonsförare och busschaufför

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.