Accessibility Tools

Handledande utbildningen för dig framåt

Handledande utbildningen för dig framåt

Ly Thi Ha Nguyen flyttade till Finland från Vietnam för snart fyra år sedan. Efter ett år på Handledande utbildning för yrkesutbildning vid YA:s enhet i Närpes har hon nu tagit sig an studier till merkonom.

– Jag ville studera till merkonom då jag har erfarenhet av det från mitt hemland. Jag har också studerat affärsverksamhet vid ett universitet i Frankrike, så därför ville jag nu fortsätta med det här, säger Ly.

Då Ly kom till Finland och Närpes kunde hon varken svenska eller finska. Efter att ha fått språkundervisning vid Närpes vuxeninstitut (SÖFF) kände hon sig redo att börja på handledande utbildningen vid YA.

– Man behöver nog ha en grund i svenskan innan man kan börja studera på handledande utbildningen, men så fort man har den grunden tycker jag man ska börja studera vidare. Från vuxeninstitutet fick jag en bra start och sen har jag lärt mig mera här vid YA. Nu vill jag börja lära mig finska, även om det är svårare än svenska, säger Ly.

– Men jag behöver finskan i mitt jobb, så därför vill jag lära mig.

Sedan en tid tillbaka jobbar Ly på Tokmanni i Närpes, där hon också avlägger merkonomexamen på läroavtal.

–Jag började på merkonomutbildningen här på YA hösten 2018. Då vi skulle på utbildning på arbetsplats fick jag en plats på Tokmanni. Efter UA-perioden fick jag erbjudande om anställning där, då de tyckte att jag jobbat bra och passade för yrket, säger Ly. 

– Då erbjöd min lärare mig att avlägga studierna på läroavtal. Först förstod jag inte riktigt vad det innebar, men nu då jag kommit igång är jag riktigt nöjd, fortsätter hon.

Att avlägga studierna på läroavtal är ändå ingen lätt process.

– Jag jobbar, går i skola och tar hand om familjen samtidigt, så visst är det tungt ibland. Men jag behöver vara i skolan bara ungefär en gång i veckan, resten gör jag på arbetsplatsen. Jag är nöjd med mitt val att genomföra merkonomstudierna så här, säger Ly.

Efter att ha fått sin merkonomexamen vill Ly studera vidare.

– Jag har alltid varit en som strävar efter att få den högsta möjliga examen inom det jag studerar. Kanske jag jobbar en tid emellan, vi får se, men sedan studerar jag nog vidare, säger Ly.

Den handledande utbildningen för yrkesutbildning ser Ly som en viktig språngbräda in i det finländska arbetslivet.

– Som ny här och då du inte kan språket måste du avancera steg för steg. Jag började i Närpes vuxeninstitut sen gick jag vidare till handledande utbildningen och sen till en yrkesexamen. Handledande utbildningen är jättebra då du får testa på olika saker. Du får chansen att testa vad som passar just för dig, istället för att bara tro att du vet vad du vill. Jag tyckte jättemycket om att gå på handledande utbildningen just för att den för dig framåt mot ditt mål. 

2018

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.