Accessibility Tools

Har haft nytta av varenda kurs jag gått

Har haft nytta av varenda kurs jag gått

Trots att hon har 30 års erfarenhet av att jobba med kundservice och andra apoteksuppgifter ville Solveig Björklund ändå fördjupa sina kunskaper inom ämnet. En annons om en grundexamen inom företagsekonomi, merkonom, vid YA fick henne att ändra planerna på att gå en kurs i företagande och istället gå in för att avlägga en yrkesexamen.

– Tidpunkten sammanföll väl med då jag sökte och fick tillstånd att ta över apoteksverksamheten i Korsnäs. Efter att jag fick tillståndet lämnades ett besvär in och då visste jag att det tar ungefär ett år innan jag kan starta verksamheten här i apoteket. Jag ville göra något vettigt av väntetiden och bestämde mig för att gå en utbildning, säger Solveig.

Utbildningen till merkonom som utannonserades startade egentligen i Vasa, men eftersom Solveig har närmare till YA:s enhet i Närpes ville hon avlägga utbildningen där.

– Jag tog kontakt med utbildaren och hon ordnade så att jag fick inleda mina studier vid enheten i Närpes redan på våren 2017 istället för på hösten 2017 i Vasa. Nu har jag bara en termin kvar av mina studier och jag är otroligt nöjd över allt jag fått ut av studietiden. Allt har varit så mycket bättre än jag kunde föreställa mig.

Kurserna som Solveig gått på har berört ämnen som personalfrågor, lönefrågor och bokföring.

– Och så har vi också haft en del datakurser. Trots att jag har så lång arbetserfarenhet från apoteksbranschen så har jag ändå inte tidigare jobbat med just dessa saker. Eftersom jag nu fungerar som egenföretagare här så är det viktigt för mig att ha insyn i dem också och jag har haft otrolig nytta av varenda kurs jag gått vid YA.

På våren 2018 beviljades Solveig slutligen tillstånd att överta apoteksverksamheten i Korsnäs.

– Samtidigt så gick en Starta eget kurs vid YA i Vasa och tillsammans med min handledare pusslade vi om merknomstudierna så att jag kunde gå den då. Det passade som hand i handske att gå den kursen samtidigt som jag sparkade igång min egen företagsverksamhet.

– Det personliga upplägget av studierna har varit det bästa. Tillsammans med min handledare har vi planerat vilka kurser jag går när och då jag haft möjlighet att gå mera har jag gjort det, medan nu till exempel då verksamheten här på apoteket just håller på att komma igång har jag gått litet färre kurser. Nu ska jag dessutom göra den resterande utbildningen som läroavtal i mitt eget företag och ha tillgång till en mentor. Men det har varit väldigt flexibelt och lätt att anpassa studierna till livssituationen och det är jag väldigt tacksam för.

Närstudietillfällen har studerande deltagit i ungefär en gång per vecka och därtill har kommit handledda studier varje vecka samt inlärning på arbetsplatsen. Att träffa sina medstuderande har också varit en viktig del av lärprocessen, enligt Solveig.

– Alla i gruppen har haft olika bakgrund och infallsvinklar och det har varit otroligt givande att ta del av andras erfarenheter och tankar kring de ämnen vi läser. Jag har en universitetsexamen inom farmacin sedan tidigare, men denna merkonomutbildning har gett mig kött på benen då det gäller just företagandet. Utbildningarna har bra kompletterat varandra så jag har fått en väldigt bred bas att stå på. 

– Om man frågar mig tycker jag att den här utbildningen är något som alla borde gå. Det är väldigt stimulerande att komma ut och träffa andra och samtidigt lära dig så mycket som du har nytta av oavsett vad du jobbar med. Då studierna dessutom planeras personligt utgående från dina behov fungerar det väldigt bra att studera även om man jobbar samtidigt.

2018

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.