Accessibility Tools

Klockren utbildning för skolcoachjobbet

Klockren utbildning för skolcoachjobbet

Nathali Stenback - Yrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning – kompetensområdet för handledning

Nathali jobbar som handledare i studievardagen hos oss på YA, och hon har också fått sin utbildning hos oss. Här delar hon med sig av sina iakttagelser och erfarenheter både av yrkesrollen och av utbildningen: 

 • Det jag tycker mest om med mitt arbete som handledare är att möta människor och att möta dem där de är. Varje människomöte gör en rikare och man lär sig något nytt varje dag. Det är ett arbete som lever hela tiden, det kan vara snabba ryck och man måste vara flexibel. Arbetet är varierande och det tycker jag är roligt.
 • Som handledare erbjuder du socialt stöd och emotionell trygghet. Du skall kunna arbeta empatiskt och visa att du finns där oavsett vad som tynger personens hjärta. Känslan av att bli tagen på allvar och få stöd i vardagen kan vara avgörande.
 • Under senaste tiden har skolcoacher fått ett litet uppsving. Yrkesrollen har fått synlighet i t.ex. artiklar, insändare, poddaroch på seminarier. Det är så roligt att jobbet uppmärksammas och utvidgas. Skolcoachen är bestämt en viktig del av skolgemenskapen!
 • Dessa extra värdefulla resurser har varit verksamma i skolor och andra organisationer redan en längre tid, åtminstone sedan 10 år tillbaka har skolcoacher med varierande yrkestitlar funnits inom skolvärlden. Jag vill rikta lite extra uppmärksamhet till just dem, till alla som redan i många år arbetat aktivt och som genom sin närvaro bidragit till en mer stödjande, positiv och tryggare skolmiljö. Ni har gjort ett fantastiskt jobb som resulterat i att man upptäckt behovet och vikten av det här yrket. Ni är värdefulla! Vi har blivit många och tillsammans kan vi stärka och lyfta varandra.
 • En annan sak jag vill passa på att nämna är det som väldigt många av oss aktiva skolcoacher har gemensamt, nämligen utbildningsbakgrunden: Yrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning – kompetensområdet för handledning (eller specialhandledare av barn och unga som den hette förr). Gänget på YA, Yrkesakademin i Österbotten, har utbildat personer med den här typen av yrkesroll sedan 2010. Själv gick jag utbildningen 2016-2017. Stort tack till er! Innehållet i utbildningen är klockren för skolcoachjobbet, det tror jag alla mina skolcoach- och handledarkollegor som gått den skulle skriva under på.
 • Och med det sagt vill jag nu lyfta fram den här utbildningen. Inte bara för att jag jobbar där, utan för att jag genuint tycker att den var bra, motiverande och jag har haft användning av den i mitt arbete som skolcoach och som handledare i studievardagen:
  • Jobbar du redan som skolcoach eller liknande och vill bredda dina färdigheter. Då rekommenderar jag denna utbildning.
  • Skulle du kunna tänka dig att jobba som som skolcoach i framtiden eller med andra typer av jobb där du handleder personer i olika livssituationer, t.ex. på flyktingenheter, i skolor, föreningar eller olika former av verkstäder där man handleder? Då är detta en utbildning för dig.
  • Här lär du dig förebyggande arbete, att handleda barn, unga och vuxna i olika livssituationer både individuellt och i grupp. Handledning i kompetens och anställbarhet, skydd av barn och unga och kulturell mångfald samt nätverkssamarbete.

NATHALI STENBACK
2022

Du kan läsa mera om utbildningen här!

 

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.