Skip to main content
Ung manlig person står i en maskinhall med lager och maskiner i bakgrunden
Kombinerade yrkesstudier med läroavtal

Kombinerade yrkesstudier med läroavtal

Egentligen var han först mera intresserad av att studera enbart svetsning, men efter att ha funderat en tid beslöt sig Jan Voutilainen för att söka in till maskin- och produktionsteknik och verkstadsmekaniker.

– Jag har alltid varit intresserad av metallarbete och hade nästan bestämt mig för att söka in till plåtslagare-svetsare vid YA, men då jag förstod att vi får grunden till svetsningen också på utbildningen till verkstadsmekaniker sökte jag dit istället, säger Jan.

Valet av utbildning har han inte ångrat.

– Det är en väldigt bred utbildning. Vi har lärt oss allt från mekanik och bearbetning till svetsning och programmering. 

Efter att ha studerat två år vid YA:s enhet i Vasa beslöt sig Jan för att avlägga sitt sista studieår på läroavtal vid företaget Wel Mach. 

– Under mitt andra studieår var jag här på utbildning på arbetsplats i tio veckor. Sen fick jag sommarjobb här och det var då jag började fundera på om jag kunde avlägga mitt sista studieår helt på läroavtal.

Läroavtalsutbildning är utbildning som i huvudsak ordnas på en arbetsplats i samband med praktiska arbetsuppgifter och efter att ha diskuterat med sin lärare vid YA och arbetsplatshandledare på Wel Mach ingick Jan ett läroavtal för det sista studieåret vid YA.

– Läroavtal betyder att du jobbar precis som på riktigt, samtidigt som du ska lära dig vissa saker. Din arbetsplatshandledare finns med för att se att du lär dig det som står i examensgrunderna. För mig har det fungerat bra med tanke på att jag inte gått kombi och visst har det varit roligt att tjäna pengar samtidigt som jag studerat mitt yrke.

– Samtidigt har jag nog också saknat skolan litet. Då du studerar på läroavtal jobbar du på riktigt för din lön och vi här på Wel Mach jobbar treskiftesjobb, så nog har det varit tungt ibland.

Det bästa med att studera på läroavtal har enligt Jan varit att studera på en riktig arbetsplats.

– Du måste ta ansvar på ett helt annat sätt än då du är i skolan. Du jobbar för din lön och det är ingen lek. Jag tycker att jag mognat ganska mycket under det här sista studieåret och jag har lärt mig mycket om både mitt yrke och om hur arbetslivet fungerar.

– Jag skulle absolut göra om det om jag fick välja. Tidigare än sista året skulle jag ändå inte gå över till läroavtal, du behöver ändå grunden från skolan för att klara dig.

Framtiden för Jan innehåller metallarbete i någon form.

– Mitt drömyrke är absolut att arbeta på en oljeplattform, det vill jag testa på någon gång ännu. Efter militären tänker jag ändå gå på yrkeshögskolan Novia till ingenjör. 

Utbildningen vid YA är Jan nöjd med.

– YA är lätt den bästa yrkesskolan i Österbotten. Jag har lärt mig massor under min studietid och skolan vi går i är modern och fräsch. Så länge du själv vill lära dig så är dina möjligheter obegränsade. 

2018

Läs Nästa artikel