Skip to main content

  • Uppdaterad: 26.06.2024

Olika ekonomiska stöd för studerande

Studiestöd och stöd för skolresor

Här är några ekonomiska stöd som du kan ha rätt till som studerande vid YA:

Studiestöd ansöker du om för hela studietiden på en gång och du kan söka från månaden efter att du fyllt 17 årDu fyller i ansökan om studiestöd i MittFPA (www.mittfpa.fi) eller på pappersblankett som du lämnar in till FPA eller till skolan.

Ansökan om skolresestöd gör du i MittFPA (www.fpa.fi/mittfpa). För att du ska kunna logga in i MittFPA och ansöka om stöd behöver du egna nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Kom ihåg att i god tid se till att du har tillgång till koder eller ett certifikat. Om du gör ansökan i MittFPA kan stödet betalas ut snabbare. Om du åker buss till skolan kan du skaffa din resebiljett i de flesta webbutiker som säljer resebiljetter så fort du har skickat in din ansökan. Stöd för skolresor kan fortfarande sökas med en pappersblankett, som lämnas in till FPA eller till skolan. Om du ansöker om stöd med en pappersblankett får du köprätten till resebiljetter först när FPA har behandlat din ansökan.

Skolresestöd, studiestöd och allmänt bostadsbidrag samt statsgaranti för studielån kan du läsa mer om på FPA:s webbsidawww.kela.fi/web/sv/studerande

En del studerande har rätt att studera med arbetslöshetsförmån. I så fall gör du en överenskommelse med din TE-byrå före du inleder dina studier. Läs mer om frivilliga studier med arbetslöshetsförmån:

Att studera som arbetslös - Olika sätt att studera - Jobbmarknaden (tyomarkkinatori.fi)

Bekanta dig med de olika stöden för att se vilket stöd som du har möjlighet att ansöka om. Du kan också vända dig till Infopunkten eller Studiebyrån med dina frågor, så hjälper vi dig gärna vidare.

Studiekort

Studerande vid YA kan beställa studiekort från Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS). För att ansöka om medlemskap och studiekort behövs ett studieintyg och en ansiktsbild (motsvarande passfoto). Se anvisningar och mer info: https://skolungdom.fi/medlemskap/

Kom ihåg att förnya ditt studiekort varje läsår!

Studieintyg och studieprestationsutdrag

Behöver du studieintyg eller studieprestationsutdrag under studietiden kan du beställa det i Atomi-tjänsten, här finns mer info: Studieguiden - Studieintyg och studieprestationsutdrag. Du får då ett elektroniskt intyg i pdf-format. Behöver du intyget i pappersformat kan du fråga efter det vid infopunkten eller studiebyrån på den enhet som finns närmast dig.

Välkommen till Infopunkten eller Studiebyrån om du har frågor eller funderingar!

Du kan också kontakta oss per e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.