Accessibility Tools

Priviligierad att ha fått gå på YA

Priviligierad att ha fått gå på YA

Det krävdes en del funderande och övervägande och en storebror som sporradeför attJoel Rönn,numera kanskemer kändsom denfinlandssvenska rapartisten Seesar XL, skulle söka in till YA:s musikutbildning.

- Det var en väldigt storsjälvförtroendetröskel jag måste kommaöver för att förstens söka in. Musik hade alltid variten stor delav mitt liv men jagtrodde inte att jag var tillräckligt bra för att syssla med det på heltid. Sen blev det förstås en stor sak för mig då jag verkligen kom in på YA.

Då han började på YA levde Joel i tron att han var en trummis.

- Men under studietiden hittade jag låtskrivningen och musikproduceringen som verkligen visade sig vara min grej. I dag är det till mångt och mycket det jag lever på.

Studietiden ser Joel tillbaka på med värme.

- YA:s musikutbildning är otroligt bra. Jag har aldrig upplevt att jag behöver något utöver den och jag känner mig priviligierad att ha fått gå på YA och över minandrastadietsutbildning.YAfårmanverkligentestapå allt– attspelai ensemble,produceramusik,skrivamusik,spela olikainstrumentolikakonstellationer, ja allt. Man får verkligen utrymme att utvecklas som person och musiker och alla som funderar på en karriär inom musiken ska söka in. Du får en otroligt bred kunskap och bas och du får ett jättebrett kontaktnät som du senare har nytta av.

Efter att ha fått sin musikerexamen har Joel gjort karriär som Seesar XL, en 

rappare som framför sin musik på Nykarlebydialekt.

- För att krossa jantelagen så kan jag säga att det går riktigt bra just nu. Jag jobbar som freelance musiker, det vill säga jag jobbar just nu som trummis, rappare, låtskrivare, producent och dj. Som musiker måste du skapa dina egna arbetsplatser och vara litet av din egen lyckas smed, men jag trivs med det. 

- Under studietiden vid YA hittade jag låtskrivandet och musikproduceringen och det är nog tack vare det som min karriär som rappartist har tagit fart. Dialektrappen är något jag vill satsa på just nu och det jag tycker mest om att göra och just nu går det riktigt bra. Om läget ändras någon gång får man anpassa sig till det och börja skapa något nytt istället, men är man tillräckligt bra på något är det idiotiskt att inte göra det till sin karriär, oavsett vad det är man råkar vara bra på. Om fem år säger Joel att han fortfarande jobbar med musik.

- Jag kommer nog alltid att jobba med musik och om fem år ser mitt liv säkert ganska likadant ut som det gör nu, det vill säga jag gör det jag njuter av att gör. Men om fem år har jag jag också producerat låtar åt andra som har gått bra och gjort min egen vinylskiva. 

Till den som funderar på sitt framtida yrkesval har Joel ett klart och tydligt budskap:

- Tänk inte på att du måste ha ett vanligt, traditionellt jobb. Studera det du njuter av att göra och gör det till din karriär. Bara viljan finns kan du göra allt till ditt jobb som du sen lever av.

2019

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad