Skip to main content

Imorgon 19.3 firas jämställdhetsdagen i Finland


juni 18, 2024

Jämlikhet, lika värde och ömsesidig respekt är grunden för ett gott bemötande och för att ALLA ska känna sig delaktiga, inkluderade och trygga vid Yrkesakademin i Österbotten.

Hos oss finns en jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2022-2023 som är en viktig del i arbetet för att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö där personal, studerande och våra kunder kan känna sig väl bemötta. Detta arbete förutsätter att vi alla gemensamt arbetar för att förebygga diskriminering och för att öka medvetenheten bland personal och studerande i frågor som berör jämställdhet och likabehandling. Läs mer här.

På YA finns även projektet Jämställdhet givetvis som bland annat vill stöda de studerande vid YA som gjort ett könsmässigt otraditionellt yrkesval.

Samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur har även undertecknat EU:s deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Läs mer här.

På lördagen firas jämställdhetsdagen i Finland. Minna Canth anses vara den första finskspråkiga kvinnliga författaren och journalisten. Sedan år 2003 firas Minna Canth-dagen och jämställdhetsdagen i Finland den 19 mars. Författaren Minna Canth var den första kvinnan i Finland som tillägnades en egen flaggdag.

Finland har varit en föregångare i byggandet av ett jämställt samhälle. 
År 1906 gav Finland som första land i världen kvinnorna fullständiga politiska rättigheter. 
Kvinnor har i mer än hundra år haft en aktiv roll i arbetslivet och beslutsfattandet.

I Finland fortsätter vi detta arbete och vill föregå med gott exempel.

Se följande video gjord av Statsrådet för att få lite mer info om historien bakom jämställdheten i Finland (engelska).

   • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 30 mars 2022