Skip to main content

LÄROAVTAL – en ypperlig studieväg för den som snabbt vill ta sig ut i arbetslivet


juni 18, 2024

YA uppmärksammar den här veckan 2-8.10 den nationella läroavtalsveckan som ordnas för sjunde året i rad. Tanken med läroavtalsveckan är att så många som möjligt ska få information om läroavtalsstudier och om de möjligheter till lärande som finns i arbetslivet. Läroavtalsveckan ger en ypperlig chans att skapa synlighet för det bästa med lärande i arbetslivet.

Två av YA:s studerande som valt att avlägga sin grundexamen via läroavtal är Ellinor Keskisipilä som studerat till närvårdare den ”snabba vägen”, och Ahmed Al-Nussairi vars intresse för matlagning gick via ett läroavtal till fast anställning.

När Ellinor Keskisipilä, 23 år, gick ut grundskolan visste hon som så många andra inte riktigt vad hon ville bli. Hon tog studenten vid Kronoby gymnasium och hade därefter ett par mellanår då hon både reste och jobbade. Av en slump fick hon, via en bekant, tips om lediga jobb på Hötorgscentret i Jakobstad, som är en privat serviceproducent av äldreomsorgstjänster. På grupphemmet Villa Rosalie där Ellinor haft sitt läroavtal, vårdas personer med olika minnessjukdomar och hon tyckte att det verkade vara ett spännande och viktigt arbete. Tillsammans med arbetsgivaren kom de överens om att hon skulle inleda läroavtalsstudier för att bli behörig närvårdare.

Ellinor har studerat enligt läroavtalskonceptet ”snabba vägen” som innebär att man har tre teoridagar per månad vid YA och resten av tiden lär man sig yrket på arbetsplatsen med hjälp och stöd av en eller flera arbetsplatshandledare. Till arbetsplatshandledarens roll hör förutom att handleda också att följa upp så att man får alla bitar som behövs i examen.

Ellinor ger arbetsplatsen och arbetsgemenskapen gott betyg och även kommunikationen och samarbetet med skolan har fungerat bra. Mycket av studierna sker förstås på egen hand och på eget ansvar. Krävande, smidigt, självdisciplin och låg tröskel att ta kontakt, är några termer som Ellinor nämner.

Ahmed Al-Nussairi är 36 år och bor i Malax. Han är född och uppvuxen i Irak och har en restaurangbakgrund från sitt tidigare hemland. Han inledde sina yrkesstudier på grundnivå inom hotell- och cateringbranschen på YA år 2022. Han avlade största delen av teoriperioden på skolan innan han hittade en praktikplats för ett utbildningsavtal på Minettes kök-keittiö i Malax. En lyckad UA-period ledde till sommarjobb på samma ställe och när arbetsgivaren såg Ahmeds intresse för matlagning och potential för yrket fick han fortsatt anställning och kunde inleda ett läroavtal.

Ahmed ville få en utbildning och lära sig via praktiska arbetsuppgifter och läroavtalsstudier passade därför perfekt. Läroavtal planeras alltid individuellt för varje studerande och i samarbete med arbetsgivaren. Arbetsuppgifterna vid Minettes kök-keittiö visade sig passa bättre för yrkesexamen inom matservice än den grundexamen som han inlett sina studier på. Därför bytte han inriktning och kan idag titulera sig kock i storhushåll.

Ahmed har trivts väldigt bra med att studera på läroavtal och tackar lärarna och arbetsplatshandledarna på Minettes kök-keittiö för samarbetet. ”I framtiden vill jag utvecklas och lära mig mera hela tiden, trots att jag fått min examen. Jag har fått fast anställning på Minettes kök-keittiö och ska fortsätta att jobba där, för jag trivs jättebra. Våga ta första steget och testa på – sedan går resten av sig självt,” säger Ahmed.

Läroavtal passar både för nya sökande och för studerande som redan inlett studier vid YA. Många som studerat via läroavtal fortsätter arbeta inom samma företag efter sin examen. Det är ypperlig studieväg för den som snabbt vill ta sig ut i arbetslivet. Läroavtal förverkligas genom att studerande lär sig genom praktiska arbetsuppgifter på arbetsplatsen. I de flesta fall kompletteras lärandet på arbetsplatsen med lärande i andra lärmiljöer, t.ex. vid YA och/eller genom lärande via nätet.

Ett läroavtal kan omfatta allt från en kort del av en examen till en hel examen. På YA har studerande möjlighet att avlägga nästan alla examina som skolan erbjuder via läroavtal.

Läs mer här: www.yrkesakademin.fi/laroavtal

   • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 02 oktober 2023