Skip to main content

Närvårdare Linn Ahlskog tävlar i finska landslaget i WorldSkills tävlingarna


juni 18, 2024

Linn Ahlskog som studerat till närvårdare hos oss åker imorgon, lördag iväg till Bordeaux i Frankrike för att representera Finland i WorldSkills tävlingarna, dvs VM i yrkesskicklighet. Hon kommer att tävla i grenen närvårdare den 19-22.10.

WorldSkills tävlingarna har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar - alla kategorier. Totalt kommer mer än 1100 tävlande från 57 länder att delta i 2022 års tävlingar. WorldSkills tävlingarna har VM-status, vilket betyder att den som tar guld i sin gren kan titulera sig WorldSkills Champion.

Tidigare i sommar meddelades det att WorldSkills tävlingarna i Shanghai ställs in. De kinesiska arrangörerna bedömde att det inte gick att genomföra tävlingarna på grund av de fortsatt strikta pandemirestriktionerna. Istället ordnas nu en ”Special Edition” av WorldSkills Competition 2022 utspritt till 15 av WorldSkills medlemsländer. Finland står som värdland för tävlingsgrenarna floristik, frisering, skönhetsvård samt mode och klädsel. 

Finlands yrkeslandslag består av 28 toppexperter inom sina branscher. De tävlar i 28 av de totalt ca. 60 grenarna, i 11 olika länder. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.

”Jag har studerat till närvårdare på Yrkesakademin i Österbotten, med kompetensområdet sjukvård och omsorg. Det ska bli spännande och intressant att delta i WorldSkills-tävlingen, det är en unik upplevelse som jag ser mycket fram emot! Att tävla utvecklar min egen professionella kompetens och det är ett bra sätt att lära sig något nytt,” berättar Linn Ahlskog.

”Jag har förberett mig för WorldSkills-tävlingen genom att träna med min ansvariga handledare och coach från YA. Jag övar också på gamla tävlingsuppgifter från tidigare tävlingar. Jag kommer att göra mitt absolut bästa!” fortsätter hon.

Maria Nyberg, Linns lärare och tränare som följer med till Bordeaux, säger: ”Det kommer att bli spännande och jag vet att jag kommer att vara nervös. Men jag vet också att Linn är mycket kunnig och vi har tränat mycket. Nu får vi igen visa världen vad YA och Finland kan!”

I WorldSkills tävlingarna 2017 tog närvårdarstuderande Sofia Sundqvist från Yrkesakademin i Österbotten guld i samma gren som Linn nu ska tävla i, och nu har också hon varit med och hjälpt Linn med förberedelserna inför tävlingarna.  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 14 oktober 2022