Skip to main content

TVÅ AV YA:S NÄRVÅRDARSTUDERANDE GÅR VIDARE TILL MÄSTARE-TÄVLINGARNAS FINAL


juni 18, 2024

Mästare tävlingarna är det största evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, där unga som fyllt högst 22 år under tävlingsåret tävlar om FM medaljer i yrkesskicklighet. 

Den 30.1–3.2.2023, ordnades semifinalerna till Mästare-tävlingarna vid sammanlagt 30 yrkesläroanstalter runt om i Finland. 1646 studerande hade anmält sig till semifinalerna där de tävlade i 47 olika grenar.

Från YA hade vi i år ett rekordantal tävlande med 14 semifinalister: inom databehandling tävlade en studerande, i närvårdargrenen tävlade hela sex studerande, inom företagsamhet tävlade två merkonomstuderande, i grenen svetsning tävlade en studerande, två studerande tävlade inom användning av skogsmaskin och även i grenen ytbehandling tävlade två studerande.

Alla våra tävlande kämpade fint och två av våra närvårdarstuderande, Jennica Gäddnäs och Emma Haglund lyckades ta sig vidare till final, där de kommer att tävla om finskt mästerskap i sin gren.

”Inför semifinalen var det nog nervöst när man inte visste exakt vad tävlingsuppgifterna skulle handla om. Jag upplevde semifinalens vissa uppgifter som lite mera krävande men överlag så var semifinalen spännande, givande och intressant,” berättar Emma Haglund. ”Jag tyckte dessutom att det var roligt att tävla och visa sitt kunnande inom närvårdaryrket,” fortsätter hon.

Jennica Gäddnäs håller med. ”För mig var Taitaja semifinalen en väldigt spännande men också givande utmaning. Det var förstås roligt att vi fick så fina resultat och jag är riktigt stolt över både mig själv och Emma!” säger hon.

Finalerna ordnas i Esbo den 8–11 maj med ungefär 500 finalister från olika yrkesområden. Huvudansvaret för arrangemanget av tävlingen har Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

”Taitaja/Mästare tävlingarna är något som vi på YA är måna om att satsa på och vi stöder de studerande som vill delta. De unga studerande som deltar får uppleva något unikt som är värdefullt även om man inte når finalen eller prispallen,” säger Anne Levonen, rektor vid Yrkesakademin i Österbotten.

Utöver Mästare-tävlingen har Mästare-evenemanget i Esbo rikligt med övrigt program. Via seminarier, yrkesuppvisningar samt exempelvis Mästare9-finalen får publiken bekanta sig med framtidens yrkesutbildning.

Mer information på evenemangets websida: https://taitaja2023.fi/sv/  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 13 februari 2023