Skip to main content

YA startar utbildning till omsorgsassistent för ukrainare i Vasaregionen


juni 18, 2024

I augusti startar Yrkesakademin i Österbotten en utbildning för ukrainare i Vasaregionen som är intresserade av arbete inom vård och omsorg och som vill utbilda sig till omsorgsassistent. 

Utbildningen startar 21.8.2023 i Vasa och genomförs i nära samarbete med arbetslivet, som heltidsstudier. Utbildningen är avgiftsfri och beräknas vara avslutad i oktober 2024. Utbildningen för omsorgsassistenter omfattar två examensdelar av grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen (närvårdare). I början av utbildningen ligger fokus på studier i svenska språket parallellt med att studerande bekantar sig med vården och omsorgen i Finland. Studeranden får under hela utbildningen handledning och stöd enligt individuella språkkunskaper och behov.

Motsvarande utbildning som startade i januari i Jakobstad, har 13 studerande och har kommit bra igång med sina vård- och språkstudier. Studierna till omsorgsassistent är en relativt snabb väg ut i arbetslivet, och det finns goda sysselsättningsmöjligheter. 

”Utbildningen finansieras av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning, som på så vis ger YA möjlighet att arrangera den här utbildningen enkom för ukrainare,” berättar affärsutvecklingschef Ann-Maj Björkell-Holm. 

”Vi genomför utbildningen så att deltagarna lär sig såväl språk och vårdämnen under en intensiv studietid och med hjälp av en språkhandledare som talar ukrainska. Konceptet har visat sig välfungerande för gruppen i Jakobstad, och vi ser fram emot att få ta emot en grupp ukrainska studerande i Vasa i höst,” fortsätter Björkell-Holm.

Mer information ger:
Ann-Maj Björkell-Holm, affärsutvecklingschef, Yrkesakademin i Österbotten
tfn 044 750 3150, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mer information på ukrainska och svenska via länken.  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 04 Maj 2023