Skip to main content

Yrkesakademin i Österbotten donerar ambulans till Ukraina


juni 18, 2024

Yrkesakademin i Österbotten (YA) utbildar akutvårdare på grundnivå, en grundexamen som inte finns på annat håll i Svenskfinland.

I slutet av 2021 skaffade YA en nyare undervisningsambulans, vilket gjorde att den gamla blev överflödig. YA hade först planer på att sälja den gamla, men efter nyheten om läkaren i Kristinestad som letar fram gamla ambulanser och sänder dem till Ukraina, kom idén från flera håll inom samkommunen; beslutet var enkelt, den gamla ambulansen donerar vi till Ukraina!

Utbildningschef Maria Lund kontaktade läkare Kaido Kotkas och planerna framskred snabbt. Kotkas kommer personligen till Vasa för att hämta ambulansen i kväll, onsdag 23.3. Ambulansen landar först hos Rotaryklubben i Tallinn, där den fylls med förnödenheter som medicinsk utrustning och mat. Sedan fortsätter färden via Polen till Ukraina.

”Man vill ju hjälpa Ukraina och bidra med någonting. Värdet på ambulansen för Ukraina är betydligt större än om den såldes här. Där är behovet av ambulanser stort, den kan komma att rädda liv, och också ge liv genom att erbjuda en tryggare plats för förlossningar,” säger Maria Lund, utbildningschef, hälsovård och välfärd.  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Senast ändrad: 30 mars 2022