Accessibility Tools

Utbildningsort


YE i matservice: Restaurangkock

YRKESEXAMEN I MATSERVICE - KOMPETENSOMRÅDET FÖR MATLAGNING PÅ RESTAURANG (150 KP)

Restaurangkockar arbetar yrkeskunnigt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens/ företagets verksamhetsidé och affärsidé. De beaktar arbetsenhetens ekonomiska mål och kvalitetsmål i sitt arbete. De kan arbeta effektivt och kundorienterat i krävande och varierande kundservicesituationer. Restaurangkockar är expert på att laga restaurangmat och tillagar maten självständigt, på ett lönsamt och högklassigt sätt. 

Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang arbetar på en matrestaurang eller som självständig företagare. Arbetsplatser är olika typer av matrestauranger, beställnings- och festserviceföretag och matrestauranger på passagerarfartyg.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet. Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Yrkesexamen i matservice - kompetensområdet för matlagning på restaurang (gäller från och med 1.1.2019) omfattar 150 kompetenspoäng (kp).
Examen består av en obligatorisk examensdel (60 kp) samt valbara examensdelar (90 kp) där kraven på yrkesskicklighet finns.
Examen är avlagd när examensdelarna har avlagts med godkänt vitsord. 

Obligatorisk examensdel:

  • Matlagning i restaurangkök, 60 kp

Valbara examensdelar 

  • Tillredning av specialdietmåltider, 50 kp
  • Tillredning av vegetariska maträtter, 40 kp
  • Tillredning av maträtter som serveras kalla, 50 kp
  • Matlagning med olika produktionsmetoder, 30 kp
  • Matlagning vid beställningsservice, 40 kp


Som valbar examensdel kan även väljas

  • Matlagning i storhushåll, 60 kp (ingår i kompetensområdet för matlagning i storhushåll) eller en yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Läs mer om examen

Vägen till examen

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov. 

Ansökan


Utbildningen startar varje månad.

Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Visa urvalskriterier

Avgångsbetyg från grundläggande utbildning (eller motsvarande kunskaper).

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov. Språknivå: Läsförståelse: A2.1 | Skriftlig färd.: A2.1 | Hörförståelse: A2.2 | Muntlig färd..: A2.2

Kostnader
420 €. (Ifall du antas till en examensdel är studieavgiften för delexamen 250 €)

Kontakter

  • Carola Sjödahl, tfn 050-338 8686, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Kontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.