Accessibility Tools

Bättre sammanhållning efter utbildning

Bättre sammanhållning efter utbildning

Förra våren deltog alla 60 anställda vid Björkbacka åldringshem i Jakobstad i den skräddarsydda utbildningen ”Att arbeta i team inom äldreomsorgen”, som ordnades av EduYA Ab.

– Idén till att låta personalen ta del av en utbildning anpassad för oss kom från den förra föreståndaren som ville utveckla arbetssätten här på Björkbacka. Utgångsläget var att vi ville förbättra personalens ork och välmående, säger Petra Pehkonen, föreståndare på Björkbacka åldringshem.

Innan man bestämde sig för hurudan utbildningshelhet man ville ha besökte ledningen på Björkbacka ett åldringshem i Kannus, där man använt sig av liknande koncept för personalutbildning.

– Vi beslöt oss sedan för tre olika utbildningshelheter, som alla utfördes här på arbetsplatsen tillsammans med personalen. Fokus i utbildningen låg på kommunikation, rollen på arbetsplatsen och i teamet, hur man möter kollegor och andra människor, samarbete och så vidare, säger Petra. 

– Förutom olika övningar här på arbetsplatsen fick vi också olika hemuppgifter, fortsätter hon.

Resultatet av utbildningen har varit positivt både för personalen och för arbetsgivaren.

– Nu har alla samma målsättning med sitt jobb och det ser vi som en av de viktigaste förbättringarna sedan utbildningen. Vi är bättre på att ge varandra feedback och arbetssätten och samhörigheten är också bättre, säger Petra.

På de olika avdelningarna på Björkbacka åldringshem arbetar personalen olika team och rollen som teamledare byts regelbundet.

– Teamledarens roll är bland annat att hålla i teammöten, där vi gör upp våra målsättningar med arbetet, ger varandra feedback och liknande. Sedan vi började jobba så här har informationsgången blivit mycket bättre och det är mycket roligare att jobba då vi mer konkret kan påverka vårt arbete på det här viset, säger teamledare Maija-Liisa Niemi.

– Också för oss som fungerar som allt i allo här och på det viset byter mellan olika team ganska ofta har det blivit lättare att hänga med sedan vi gått utbildningen. Informationsgången och framförallt sammanhållningen har blivit mycket bättre, säger Cecilia Bobacka.

På ett boende med 85 klienter kan det ändå vara utmanande att få alla i teamet att komma på möten.

– Ibland kommer man helt enkelt inte loss från arbetet, men så är det då man jobbar inom vården. Alla borde gå någon sådan här utbildning. Jag tycker att vi lärt oss dra åt samma håll och jobba mot samma mål och det är väldigt viktigt med tanke på trivseln på arbetet, säger Heidi Forsman, teamledare. 

2018

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.