• Fordonsmekaniker

  Fordonsmekaniker

  Grundexamen inom bilbranschen

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson

Nina Kallio, studiehandledare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 040-531 3706

Denice Hohtari, utbildare tfn 044-750 3142 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen startar följande gång:

Du som söker via gemensam ansökan inleder studierna i augusti . Du som söker via kontinuerlig ansökan inleder dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Fordonsmekanikers arbetsfält är brett och valmöjligheter är många. Som fordonsmekaniker jobbar du med mångsidiga uppgifter inom bilbranschen, såsom i bilverkstäder, reparationsverkstäder, servicestationer, på specialverkstäder eller som egen företagare.


Till dina framtida arbetsuppgifter som fordonsmekaniker hör att söka fel i fordonens olika konstruktioner, utföra underhållsservice och reparationer.
Dessutom utför du service, gör justeringar, feldiagnostiseringar och reparationer av el- och bränslesystem med hjälp av tillverkarens anvisningar och med hjälp av olika testapparater.


Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Kraven på yrkesskicklighet beskrivs i examensgrunderna.
Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna. Vid YA:s egen verkstad får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Yrkesinriktade examensdelar:

Obligatoriska, för fordonsmekaniker:

 • Bil- eller motorcykelservice
 • Bilreparationer

Därtill väljs valbara examensdelar för fordonsmekaniker.

Gemensamma examensdelar:

 • Kunnande i kommunikation och interaktion
 • Kunnande i matematik och naturvetenskap
 • Kunnande om samhälle och arbetsliv

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under studietiden avlägger du kurs i arbetssäkerhet (arbetssäkerhetskort), kurs i heta arbeten (heta arbeten kort) och kurs i första hjälp 1.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Kostnader

80€/år, material- och verktygskostnader kan tillkomma
 

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS