Accessibility Tools

Utbildningsort


Merkonom

GRUNDEXAMEN INOM AFFÄRSVERKSAMHET (180 KP)

Med en grundexamen i affärsverksamhet öppnas möjligheterna till många olika intressanta jobb! Våra utexaminerade merkonomer jobbar med bland annat ekonomiförvaltning på olika kontor eller bokföringsbyråer. Många jobbar också inom handel och försäljning och en del driver ett eget företag. Flera av våra studerande väljer också att studera vidare till exempel till tradenom eller ekonom. 

Under studierna får du ett brett kunnande inom olika teman inom affärsverksamhet och du blir också van att arbeta med dator som ditt främsta arbetsredskap. Studierna genomförs via distansundervisning eller med undervisning på plats, beroende på studerandes förutsättningar och situation. För att kunna delta i undervisningen behöver du ha tillgång till en dator med fungerande kamera och mikrofon. 

Som ny studerande har du en träff med din ansvariga handledare, och tillsammans gör ni upp en personlig utvecklingsplan för kunnande med individuella val och lösningar. I studierna ingår också inhämtande av kunnande från arbetslivet genom utbildningsavtal (UA) eller läroavtal (LA). Innehållet utgår från de examensdelar som du har valt och kan i vissa fall delvis ske på studerandes nuvarande arbetsplats. Varje examensdel avslutas med ett yrkesprov där du visar ditt kunnande. 

Studierna delas in i obligatoriska och valbara examensdelar. De obligatoriska delarna är Kundservice 20 kp, Resultatinriktad verksamhet 20 kp och Arbete i en arbetsgemenskap 15 kp. Utöver dessa väljer du 90 kp inom ekonomiförvaltning, marknadsföring och försäljning, evenemangsproduktion med mera. Läs under e-grunder för mera information om de olika examensdelarna. 

PROFILERING INOM BIBLIOTEKSTJÄNSTER 

Du kan även välja att profilera dig inom biblioteksarbete och sikta på att jobba på bibliotek. Då väljer du (förutom de obligatoriska examensdelarna) 60 kp biblioteksstudier och 30 kp kompletterande studier, t.ex. Evenemangsproduktion eller Att sköta kundrelationer. Denna inriktning förutsätter ett längre utbildningsavtal på bibliotek. 

DELEXAMEN 

Det är också möjligt att avlägga en eller flera examensdelar och få ett betyg på delexamen. På detta sätt får du inte titeln merkonom, men du kan förkovra dig i just det som du behöver. Ta en titt på våra olika delexamina och se vad som intresserar dig!

MERKONOM PÅ LÄROAVTAL 

Har du redan ett jobb på kontor, inom handel eller är egen företagare, då kan du avlägga största delen av utbildningen på din egen arbetsplats. Du inhämtar då en del av kunnandet via föreläsningar och självstudier, och en del via ditt jobb. 

Läs mer om examen

Specialkompetenser

Under utbildningens gång har du möjlighet att avlägga datakörkortet.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Ansökan


Du inleder dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Visa urvalskriterier

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov.

Språknivå: Läsförståelse: A2.2 |  Skriftlig färd.: A2.2 | Hörförståelse: A2.2 | Muntlig färd.: A2.2

Kostnader
27,50 € / termin. Gäller ej läropliktiga.

Kontakter

 • Närpes:
  Cecilia Yrttiaho, tfn 050 408 8347, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • ‭Julina Lillandt tfn. 050 441 0283, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vasa:
  Anna-Lotta Östvall-Åstrand,
  tfn 050-572 9150
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetensområden eller delexamen 


Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad