Skip to main content

Utbildningsort


Programutvecklare / IT-stödperson

Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik (180 KP)
Några studerande demonterar en dator i ett klassrum

Programutvecklare/IT-stödperson passar dig som vill skaffa gedigna branschkunskaper inom IT-branschen och dess olika delområden. Examen passar både dig som är nybörjare och dig som redan har branscherfarenhet. Examen är lämplig även för branschbytare eller för de som vill uppdatera sina gamla datakunskaper. Utbildningen är bredbasig och kan skräddarsys så att den täcker de delar som just du är intresserad av inom IT.

Beroende på vilken inriktning du väljer så kan dina studier exempelvis handla om tekniska stöduppgifter, drift och underhåll, programmering, programvaruutveckling, installation av nöjeselektronik och AV-utrustning, förverkligande av molntjänster, upprätthållande av cybersäkerhet eller teknisk försäljning.

Examen ger dig möjlighet att arbeta med många olika typer av uppgifter inom IT-branschen. En programutvecklare/IT-stödperson har ett intresse för teknik och att hitta lösningar på olika problem. Du klarar av att arbeta både självständigt och i grupp samtidigt som du övar upp din noggrannhet, flit och kreativitet. Du lär dig använda verktyg, material och arbetsmetoder som används i branschen. 

Examen öppnar dörrarna till globala arbetsuppgifter och en arbetsmarknad som kännetecknas av ständig utveckling och nytänkande. 

Examen ger behörighet att söka till högskolor och universitet.

Examensutbildning

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Kraven på yrkesskicklighet beskrivs i examensgrunderna.
Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna. Vid YA:s egen verkstad får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Yrkesinriktade examensdelar:

Obligatoriska för Programutvecklare:

 • Basfärdigheter inom informations- och kommunikationsteknik
 • Programmering
 • Arbete som programvaruutvecklare.

Obligatoriska för IT-stödperson:

 • Basfärdigheter inom informations- och kommunikationsteknik
 • Arbete med teknisk support.

Därtill väljs valbara examensdelar för Programutvecklare eller IT-stödperson.

Gemensamma examensdelar:

 • Kunnande i kommunikation och interaktion
 • Kunnande i matematik och naturvetenskap
 • Kunnande om samhälle och arbetsliv. 

Läs mer om examen

Vägen till examen

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Ansökan


Du som söker i gemensam ansökan inleder dina studier i augusti 2024.

Följande utbildning i kontinuerlig ansökan startar i augusti 2024 i Vasa.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Visa urvalskriterier

Avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen (eller motsvarande kunskaper).

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov.

Språknivå: Läsförståelse: A2.2 |  Skriftlig färd.: A2.2 | Hörförståelse: A2.2 | Muntlig färd.: A2.2

Kostnader
27,50 € / termin. Gäller inte läropliktiga.

Kontakter

 • Vasa och Närpes:
  Tomas Backholm, tfn 044-750 3203, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Christian Westergård, tfn 044-750 3216, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vasa & Närpes:
  ‭Julina Lillandt tfn. 044 750 3256‬, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetensområden eller delexamen 


Våra studerande berättar

På YA kan man studera i egen takt

Först student och sedan yrkesstudier inom IT