Skip to main content

Utbildningsort


Musiker

Grundexamen i musik (180 KP)
en inspelningsstudio med mixare och musikanter

Vid musikerutbildningen förbereds du för ett liv som musiker i en musikbransch som är en del av den internationella och globala världen. Utbildningen verkar i Campus Allegro i Jakobstad, Finland vilket ger dig möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö men också att knyta nya, viktiga kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik och konst. Att studera musik hos oss innebär att du får möjlighet att utveckla en egen musikalisk profil där kompetenser i arrangering, komposition och entreprenörskap ingår som en naturlig del av de musikaliska färdigheter som behövs i musikbransch i ständig förändring.

Efter avklarade studier erhåller studerande Grundexamen i musik (180 kp) med examenstiteln Musiker. Yrkesutbildade personer inom musikbranschen har varierande arbetsuppgifter och arbetsmiljöer och arbetserbjudanden är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. Med en yrkesexamen i bakfickan har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist men examen ger dig också behörighet för studier som leder till högskolexamen. YA har ett nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia.

Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även avlägga en kombiexamen. Dessa gymnasiestudier bedrivs virtuellt.

Examensutbildning

I musikstudierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som t.ex. turnéer, konserter samt produktion av musik för olika medieformat.  Du kan välja att inrikta dig på rytm-, klassisk musik eller musikaliskt skapande (”musikkreatör", ny inriktning). Den nya inriktningen är för dig som i framtiden vill arbeta med att skapa ny musik; exempelvis som låtskrivare, musikproducent, arrangör eller kompositör (t.ex. för film, spel eller teater).

En musikerexamen består av fyra obligatoriska examensdelar som bör avläggas med godkänt vitsord. Dessa är:

 1.  Arbete inom musikbranschen 
 2. Medverkan i en musikgrupp för uppträdande 
 3. Att utveckla instrumentskickligheten och framföra musik
 4. Musikgestaltning och sammanställning av en musikrepertoar

Utöver dessa obligatoriska examensdelar kan du välja valbara examensdelar som t.ex.

 • Komposition 
 • Arrangemang och instrumentering 
 • Låtskrivning
 • Att göra en musikinspelning
 • Att uppträda som solist

Ett populärt projektkoncept genomförs sista året då du har möjligheten att medverka i producerandet av en mera omfattande inspelningshelhet med egen musik. I det skedet av studierna har studerande fått de nödvändiga kompetenserna för att skriva, spela in, mixa, produceras samt marknadsföra sig och sin egen musik. Kolla in YA! Musik på Spotify eller på YouTube.

Kraven på yrkesskicklighet finns definierade examensgrunderna.

Läs mer om examen

Vägen till examen

I studierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som turnéer, konserter samt produktion av musik för olika medium (t.ex. videon). Utbildningen är treåring men det är möjligt att erhålla examen i en snabbare takt. 

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare samt även inom ramen för vårt internationella samarbete. YA:s musikutbildning verkar i samma utrymmen som Jakobstadsnejdens musikinstitut och Yrkeshögskolan Novia och samarbetar kring många gemensamma projekt, orkestrar och festivaler (t.ex. RuskfestivalenJeppis Jazz Festival och Viva Allegro).

YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter. Dessutom erbjuds studerande en stor mängd högklassiga konserter och workshops med gästande musiker. Jakobstads Sinfonietta, som är utbildningsorkester för Musikhusets klassiska studerande, samt slagsverksorkestern Drumphonix håller också sina repetitioner i Schaumansalen.

Ansökan


Du som söker via gemensam ansökan inleder studierna i augusti.

Följande utbildning i kontinuerlig ansökan startar i augusti.

Du kan också inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Visa urvalskriterier

Avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen (eller motsvarande kunskaper).

Alla sökanden kallas till inträdes- och lämplighetsprov. Provet består av spelprov (0-5 poäng), teoritest (0-2 poäng), gehörstest (0-2 poäng) och intervju (0-1 poäng). Vid intervjun kartläggs den sökandes motivation och förutsättningar att avlägga grundexamen i musik. Totalt kan den sökande få max 10 poäng. Den sökande måste få minst 5 poäng i inträdes- och lämplighetsprovet för att kunna antas till utbildningen.

Det slutliga poängantalet i inträdes- och urvalsprovet omvandlas till poängskalan 1-10 enligt följande:

Resultat i YA:s urvals- och lämplighetsprov => Poäng i Studieinfo

9,5-10   =>  1p

9 p   =>  p

8,5 p   =>   p

8 p   =>   p

7,5 p   =>   p

7 p   =>   p

6,5 p   =>   p

p   =>   p

5,5 p   =>   p

5 p   =>   1 p

De sökande antas i poängordning. Underkänt inträdes- och lämplighetsprov (4,5 poäng och lägre) ger 0 p och den sökande antas således inte till utbildningen.

Utöver den elektroniska ansökningen behöver du också fylla i en så kallad kompletteringsblankett med nödvändig info för inträdesprovet. Den elektroniska blanketten för förhandsuppgifter hittas HÄR (extern länk).  

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov.

Språknivå: Läsförståelse: A2.1 |  Skriftlig färd.: A2.1 | Hörförståelse: A2.1 | Muntlig färd.: A2.1

Kostnader
27,50 € / termin + materialavgift. Gäller inte läropliktiga.

Kontakter

 • Jakobstad:
  Carl-Johan Hultgren, tfn 050-441 0231 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Petra Söderling, studiehandledare,
  tfn 044-750 32 88, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetensområden eller delexamen 


Våra studerande berättar

Priviligierad att ha fått gå på YA

Möt våra studeranden – Isabella Mattsson

Våga välja det du brinner för

Möt våra studerande – Cornelia Björk