Skip to main content

Utbildningsort


Bilmekaniker

Grundexamen inom fordonsbranschen (180 KP)
två studeranden håller på med en reparation av ett hjulhus på en personbil

Bilmekanikerns arbetsfält är brett och valmöjligheter är många. Som bilmekaniker jobbar du med mångsidiga uppgifter inom bilbranschen, såsom i bilverkstäder, reparationsverkstäder, servicestationer, på specialverkstäder eller som egen företagare. 

Till dina framtida arbetsuppgifter som bilmekaniker hör att söka fel i fordonens olika konstruktioner, utföra underhållsservice och reparationer.
Dessutom utför du service, gör justeringar, feldiagnostiseringar och reparationer av el- och bränslesystem med hjälp av tillverkarens anvisningar och med hjälp av olika testapparater.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Kraven på yrkesskicklighet beskrivs i examensgrunderna. Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.
Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna. Vid YA:s egen verkstad får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Läs mer om examen

Vägen till examen

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Specialkompetenser

Under studietiden avlägger du kurs i arbetssäkerhet (arbetssäkerhetskort), kurs i heta arbeten (heta arbeten kort) och kurs i första hjälp 1.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Ansökan


OBS! Ansökan öppen för läropliktiga t o m 31.07.2024

Du som söker via gemensam ansökan inleder studierna i augusti.

Du som söker via kontinuerlig ansökan inleder dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Visa urvalskriterier

Avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen (eller motsvarande kunskaper).

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov.

Språknivå: Läsförståelse: A2.2 |  Skriftlig färd.: A2.1 | Hörförståelse: A2.2 | Muntlig färd.: A2.2

Kostnader
40 € / termin. Material- och verktygskostnader kan tillkomma. Gäller inte läropliktiga.

Kontakter

  • Vasa:
    Anna-Lotta Östvall-Åstrand, studiehandledare, tfn 050-572 9150 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn 050-572 91 50
  • Anders Stens, tfn ‭040-612 4346‬ Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetensområden eller delexamen 


Felicia Björknäs och Mahmoud Doudi står i en fordonshall

Fordonsteknik är min grej