Skip to main content

Utbildningsort


KompetensBoost: Introduktion till turism- och restaurangbranschen

Examensutbildning

Boosten riktar sig till: Nya inom branschen som ska sommarjobba på restaurang, hotell eller café alternativt kontinuerligt gör inhopp inom branschen.

Undervisningsspråket är svenska.

Kursprogram: Kursen är (6 + )18 h/del och ordnas som 8 - 10 tillfällen á 2 - 3 h och omfattar både teori och praktiska övningar.

  • Servering och kundbetjäning
  • Köksuppgifter och diskhantering

Vi går igenom hur du ska hantera både mat och drycker, olika arbetsredskap samt servicesituationer och branschspecifika termer. Du lär dig ställa i ordning för olika typer av gäster och tillställningar, grunddukning samt hur hantera serveringsgången och betjäningen av kunderna.

Under kursen får du inblick i alkoholservering och livsmedelshantering så att du efter avslutad kurs har goda förutsättningar ifall du väljer att avlägga hygien- eller serveringspass.

Utbildare: Lärare inom restaurangbranschen samt inbjudna föreläsare och företagsrepresentanter.

Kursplats: Yrkesakademin i Österbotten, Kungsgårdsvägen 30 A. Gamla Vasa.

Info: Introduktionskursen är en mindre del av examensdelen Att arbeta inom restaurangverksamhet, 20 kompetenspoäng (kp) som ingår i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, 180 kp samt hotellstädning som är en mindre del av examensdelen Rengöringstjänster i hotell och inkvarteringslokaler, 20 kp som ingår i grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen, 180 kp.

Pris: Kursdeltagandet är kostnadsfritt. Kursen ordnas med projektfinansiering från Skols – Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.

Kursarrangör: Yrkesakademin i Österbotten.

Antal platser: 20

Kursen ger en introduktion till följande krav på yrkesskicklighet:

Kursdeltagaren kan

  • förbereda sig inför arbetsskiftet
  • gör utrymmena klara för användning, tillverka produkter för försäljning
  • betjäna kunderna, sälja produkter och registrera försäljningen
  • avsluta arbetsskiftets arbetsuppgifter.

Observera att bara delar av bedömningskriterierna i examensdelen berörs och kursen i sig inte ger kompetens att gå upp till yrkesprov och avlägga hela examensdelen.

Efter avslutad kurs kan kursdeltagaren välja att ansöka via kontinuerlig ansökan till utbildning inom branschen som leder till hel- eller delexamen.

Bedömning: godkänd/underkänd, deltagarna får ett intyg för godkänd prestation.

kp boost lgo2x

Läs mer om examen

Ansökan


Ansökningstid: 1.10.2023-01.04.2024

Kursplats: Yrkesakademin i Österbotten, Kungsgårdsvägen 30 A. Gamla Vasa

Tidpunkt: . Kursen omfattar totalt 18 h och ordnas på eftermiddagar/tidig kväll så att det ska gå att kombinera med studier eller arbete.
Kostnader
Kursdeltagandet är kostnadsfritt. Kursen ordnas med projektfinansiering från Skols – Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.

Kontakter

  • Yrkesakademin i Österbotten:
    Johanna Ilvoranta, tel. 044-7503221, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetensområden eller delexamen